Yhdenvertaisvaltuutettu Kristina Stenmanin mukaan syrjinnän kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan olla yhteydessä Yhdenvertaisvaltuutetun toimistoon.

Tutkimus: Romanit kokevat masennusta ja ahdistusta kantaväestöä enemmän – Rodullistaminen iskee lapsiin ja nuoriin kaikista kipeimmin

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan romaninuoret kohtaavat erityisen paljon syrjintää. Pahimmillaan rodullistaminen tuhoaa lasten ja nuorten unelmat, kertoo yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman.

Rodullistaminen tarkoittaa ihmisen kohtelemista hänen kieleensä, uskontoonsa tai kulttuurinsa yhdistettyjen, usein negatiivisten, ennakkokäsitysten mukaan. Erinäiset tutkimukset ovat yhdistäneet rodullistamisen pahimmillaan väkivaltaiseen käytökseen nuorten kohdalla. Tutkimuksista on löytynyt myös viitteitä rodullistamisen vaikutuksista posttraumaattisen stressihäiriön muodostumisessa.

Romanit ovat 500-vuotisesta historiastaan huolimatta yhä Suomen syrjityin vähemmistö. Rodullistamisen aiheuttamat traumat kulkevat romaneiden mukana lapsuudesta vanhuuteen ja ulottavat kouransa myös ympäröivään yhteiskuntaan.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenmanin mukaan syrjinnän kokemukset vaikuttavat siihen, kuinka henkilön persoona ja itsetunto rakentuu:

– Jatkuva syrjintä, nimittely ja väheksyntä johtaa jatkuvaan riittämättömyyden ja ulkopuolisuuden tunteeseen ja tämä on todella raskasta. Se voi rampauttaa ihmisen koko elämän ja aiheuttaa senkin, että ihmisen elämänvalinnat kapenevat.

Lue keskustelu täältä.