Translaki evää sukupuolensa korjaavilta oikeuden biologisiin lapsiin – Äidistä isäksi muuttunut Susi Nousiainen murtaa vanhemmuuden normeja

Transsukupuolinen Susi Nousiainen hankkiutui sukupuolen korjausprosessiin vasta lasten saamisen jälkeen. 17 vuotta vanha translaki edellyttää sukupuolensa korjaavilta yhä lisääntymiskyvyttömyyttä.

– Hylkäävätkö ystäväni minut? Mitä vanhemmuudelleni tapahtuu? Entä minulle?

Susi Nousiainen pyöritteli mielessään vaikeita kysymyksiä ennen kuin hän hieman alle 30-vuotiaana hakeutui sukupuolenkorjausprosessiin. Entinen äiti ja nykyinen isä on kahdelle lapselleen sama rakastava vanhempi kuin ennenkin, eivätkä tärkeät asiat vanhemmuudessa ole hänen mielestään riippuvaisia sukupuolesta.

– Lapset eivät ajattele sukupuolirooleja niin, että kun ihminen muuttuu naisesta mieheksi, hän ei osaa enää puhua tunteistaan, pitää sylissä tai tehdä ruokaa, Nousiainen toteaa.

Nousiaiselle on ollut vaikeaa hyväksyä Suomen lain antama viesti siitä, että sukupuolensa korjanneella henkilöllä ei kuuluisi olla lapsia. Hän itse pyrkii irrottamaan vanhemmuutensa translain sanomasta.

– Kaikki palautuu siihen, mitkä ovat oikeasti tärkeitä asioita vanhemmuudessa, kuten kuunteleminen ja läsnäolo. Ne ovat perusasioita, joilla ei ole mitään tekemistä sukupuoliroolien kanssa, Nousiainen summaa.