Edith Kauran kommentti: Somenuorista ollaan huolissaan, muiden kokemukset eivät juuri hetkauta

Aloin taannoin kirjottamaan juttua sosiaalisen median vaikutuksista itsetuntoon. Mitä enemmän selasin aiheesta artikkeleita ja lähteitä, sitä enemmän löysin haastatteluja ja tutkimustuloksia nuorten negatiivisista vaikutuksista sosiaaliseen mediaan. Ja mitä enemmän luin, sitä enemmän alkoi yksi asia minulle selkenemään:

Keskustelusta oli täysin jätetty ulos muut ikäryhmät. Keski- ja eläkeikäisten somekäyttäjien äänet loistivat tässä keskustelussa  poissaolollaan. Silti kuitenkin samaan aikaan nämä ikäryhmät ottavat haltuun yhä enemmän somealustoja ja vakiintuvat tiukemmin digimedioiden päivittäisiksi käyttäjiksi.

Tämän epäkohdan huomatessani ajattelin, että olisi mielenkiintoista haastatella juttuuni asiantuntijaa ja kuulla mihin muiden kuin nuorten ihmisten somevaikutukset ovat suuntautumassa? Tulevatko keski-ikäiset kokemaan ulkonäköpaineita ja ahdistusta sosiaalisessa mediassa yhä enemmän vai onko tämä jo tapahtuvaa, mutta äänetöntä? Kasvaako nuorten ja eläkeikäisten välille syvempi kuilu sosiaalisen median kommunikaatiovaikeuksien vuoksi?

Asiantuntijoiden vastaukset kuitenkin tukivat jo löytämääni: Näiden ikäryhmien somekokemuksista ei ole tieteellistä näyttöä tai tutkimuksia, joten asiantuntijatkaan eivät voi kuin arvailla, millaisiin kehityssuuntiin somen vaikutukset yhteiskuntamme iäkkäimmillä tulevaisuudessa voivat kääntyä.

Lue puheenaiheuutinen täältä.