Älylaitteet ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosikymmenellä. Robotti-imuri siivoaa asunnon älypuhelinta näpäyttämällä ja älykello kehottaa huonojen yöunien jälkeen ottamaan rauhallisesti. Automaatioalalla taas älykkäät teknologiavälineet ovat korvaamattomia työkavereita.
Moreenimedian kysely selvitti ihmisten suhtautumista älylaitteisiin. Kyselystä kävi ilmi, että älylaitteet sujuvoittavat elämää niin kotona kuin arjessakin, mutta laitteiden toimivuus ja tietojen kerääminen herättävät huolta.
Kysely älylaitteista ihmisten arjessa
- Moreenimedian kyselyä jaettiin Puskarario Tampere, Naistenhuone, Kihniö, Hopeinen Omena ja Puskaradio Mikkeli -Facebook-ryhmissä.
- Vastauksia kerättiin kahden viikon ajan.
- Kyselyyn vastasi 1563 henkilöä.
- Vastaajista 97,4% prosenttia koki älylaitteiden helpottavan arkea jonkin verran tai paljon.
- Kyselystä kävi ilmi, että älylaitteisiin liittyy myös jonkin verran huolia.
Älylaitteet tuottavat enemmän hyötyä kuin haittaa
Lähes kaikki kyselyyn vastanneet kokivat älylaitteiden helpottavan arkea jossain määrin. Vastaajat näkivät myönteisenä muun muassa sen, että automatiikan avulla ei tarvitse pohtia liikaa tiettyjä ekologisia asioita, kuten sitä, että valo jäisi päälle kotoa lähtiessä. Lisäksi älykellon ja -sormuksen mahdollistama terveyden seuraaminen koettiin tärkeänä.
– Ihmiset eivät aina edes tiedosta käyttävänsä älylaitteita, sillä monissa laitteissa on älyä, joka ei näy päälle päin. Esimerkkinä pesukoneen älykäs ohjelmisto, joka optimoi pesuohjelman pyykin likaisuuden tai painon mukaan, kertoo Tampereen yliopiston professori Kaisa Väänänen.
Väänänen on mukana ihmiskeskeisen teknologian tutkimusryhmässä (IHTE), joka tutkii uusia vuorovaikutteisia teknologioita ja niiden käyttäjätarpeita.
Väänänen tuo esiin myös autojen älyteknologian, joka helpottaa ajamista ja lisää liikenteen turvallisuutta. Esimerkkinä hän mainitsee kaistavahdit uusimmissa automalleissa.
– Älylaitteista on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa, Väänänen tiivistää.
Ihmiset ovat huolissaan haittavaikutuksista
Kyselystä kävi ilmi, että älylaitteet ja erityisesti niiden keräämä data huolettaa osaa vastaajista.
Älylaitteiden turvallisuudesta huolissaan olevia Väänänen lohduttaa ajatuksella siitä, että teknologialaitteiden suunnittelijat ja yritykset eivät halua laitteista koituvan harmia asiakkaille.
Vastaajat kokivat ahdistusta myös jatkuvasti saatavilla olemisesta, älylaiteriippuvuudesta sekä siitä, miten esimerkiksi älykellon askelmäärälaskuri painostaa päivittäin parempaan suoritukseen.
– Kyllä tulevaisuudessakin tulee olemaan paikkoja, joissa ei tarvitse olla teknologian kanssa tekemisissä. Voi lähteä metsään vaeltamaan ja jättää puhelimen kotiin, Väänänen toteaa.
Miten journalismi vaikuttaa älylaitetietoisuuteen? Lue kommentti täältä.