“Käytän värejä välillä tietoisesti ja välillä tiedostamatta omien tunnetilojen säätelyyn.” Maria Mattilalle sininen väri on harras ja hyväksyvä. Kuva: Tuulamaria Lempiälä

”Mun sisällä on sellainen myllerrys ja kohina” – Maria Mattila tekee taidetta, koska hänen on pakko

Maria Mattila on rämäpäinen kulttuurivaikuttaja. Muusikkona uransa aloittanut taiteilija päätyi kuvataiteen pariin odottamattoman keikkakokemuksen seurauksena.

 

Vanhan punatiilisen talon katolla lukee suurin rapistunein kirjaimin Suomen Trikoo. Valtavan tehdashallin uumenista paljastuu Onkiniemi ateljee, jonka äiti on monitaiteilija ja kansalaisaktiivi Maria Mattila.

– Kannattaa varoa, minulta voi saada vaikka ideoita. Voi inspiroitua ja löytää itsensä esimerkiksi jokin uusi soitin kädessään, Mattila nauraa oven vierelle asetetulle kyltille, jossa lukee “Varo Maraa”.

Mattila tunnetaan Tampereen kulttuuripiireissä lukuisista projekteistaan: hän on muusikko, taiteilija ja kansalaisaktiivi, joka ei pelkää tarttua tuumasta toimeen. Syyskuussa 2020 avoimen kulttuuritoiminnan pioneeri avasi Särkänniemen läheisyyteen uuden taidetilan, Onkiniemi Ateljeen.

Taidetila on paitsi Mattilan henkilökohtainen ateljee ja studio, myös yhteisötila. Sen tavoitteena on synnyttää taiteen tekemisen, esittämisen ja kokemisen paikka, joka olisi mahdollisimman avoin yleisölle. Sisältöä voi tulla tekemään ja kokemaan.

Onkiniemi ateljeessa musisoidaan ja tehdään yhdessä taidetta matalalla kynnyksellä. Kuva: Jannika Lalu

Kuvataiteesta voimaa ja itseymmärrystä

Maria Mattila tunnetaan monitaiteilijuudestaan. Muusikon ura alkoi alter ego Maran syntymästä, ja kehkeytyi Mara Balls -nimiseksi yhtyeeksi. Apuolento syntyi peittoamaan Mattilan pelot, jotta hän uskaltaisi nousta lavalle ja antaa mennä. Mara säveltää, sanoittaa, soittaa kitaraa ja laulaa.

Kuvataiteen pariin hän ajautui voimallisesti ja odottamatta vuonna 2017.

– Sain keikalla paniikkikohtauksen. Luulin menettäneeni kuuloni ja hahmotuskykyni. Flippasin lavalla täysin, ja jengi luuli sen kuuluvan esitykseen, Mattila kertaa tapahtumia.

Maria Mattila maalaa muun muassa vulvia. Ne ovat hänelle persoonattomia jatkuvuuden symboleja. Kuva: Aleksandra Kunnas

 

Seuraavana päivänä Mattila meni Taidetila Katveeseen ja maalasi. Keikan aiheuttamalle tunteelle oli tehtävä jotain.

– Mun sisällä on sellainen myllerrys ja kohina, että on pakko ilmaista.

Kuvataide osoittautui uudeksi aluksi. Ensimmäisen omakuvansa maalaamisen jälkeen Mattila alkoi käyttää maalaamista itsehoidon metodina, jota hän kuvailee ilmaiseksi terapiaksi.

Kaikille tarkoitettuja taidetiloja

Mattila tunnetaan muun muassa avoimien ja ei-kaupallisten yhteisötaidetilojen, kuten Keltainen talo -projektin ja kansankioski Romu & Randomin perustamisesta.

Onkiniemi Ateljeen hän avasi vanhan Suomen Trikoon tiloihin syyskuussa. Taidetilan tulevaisuuteen kuuluu ainakin Mattilan uusi taidenäyttely Psyykkisesti sairaat 1–1000. Näyttely herättää kysymyksen siitä, missä menee sairaan ja terveen raja.

Onkiniemi ateljeessa on tällä hetkellä viisitoista aktiivista jäsentä. –Näen tämän yllättävänä tilana, joka on joka päivä vähän erilainen. Kuva: Aleksandra Kunnas

 

Mattila kertoo näyttelyn teosten ilmentävän sekä hänen omia pimeitä ja ahdistuneita puoliaan että näiden samojen piirteiden esiintymistä ajassamme.

Oman taiteen tekemisen lisäksi Mattila kannustaa kaikkia tutustumaan itseensä taiteen parissa.

– Pitää tehdä nyt, kun vielä voi ja on elossa.