Yli puolet suomalaisista aikoo matkustaa koronan jälkeisenä aikana jälleen normaalisti – ”Asioilla on tapana järjestyä”

Maailmanlaajuinen pandemia on vaikuttanut suomalaisten matkailutottumuksiin. Ulkomaan matkojen sijaan lomamatkat ovat suuntautuneet enemmän kotimaahan. Suomalaiset uskovat sen kuitenkin muuttuvan ennalleen.

 

Moreenimedian kysely selvitti suomalaisten suhtautumista matkustamiseen korona-aikana ja sen jälkeen. Kyselystä kävi ilmi, että valtaosa ei ollut matkustanut korona-aikana ulkomaille, mutta vajaat 70 prosenttia kyselyyn vastanneista oli harrastanut kotimaanmatkailua. Yli puolet vastaajista kertoi aikovansa matkustaa koronan jälkeisenä aikana jälleen aivan normaalisti. Kysely julkaistiin Facebookissa Tampere- sekä Matkustusvinkit-ryhmissä, ja siihen vastasi 424 henkilöä.

Fakta

Kysely koronan vaikutuksista matkustamiseen

  • Moreenimedian kysely julkaistiin Facebookissa Tampere- sekä Matkustusvinkit-ryhmässä.
  • Vastauksia kerättiin reilun viikon ajan.
  • Kyselyyn vastasi 424 henkilöä.
  • Vastaajista alle 20 prosenttia kertoi matkustelleensa ulkomaille korona-aikana.
  • Yli puolet vastanneista kertoi aikovansa matkustaa koronan jälkeisenä aikana entiseen tapaan.

Koronan jälkeen matkustamisen uskotaan jälleen normalisoituvan

Suomalaiset ovat perinteisesti matkustaneet paljon ulkomaille suhteessa muihin eurooppalaisiin. Eurostatin tekemän selvityksen mukaan suomalaiset olivat vuonna 2017 EU:n ahkerimpia matkailijoita. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilta peruuntui vuoden 2020 huhti-syyskuun ajalta 1,4 miljoonaa ulkomaanmatkaa.

Helsinkiläinen opiskelija Henri Malmberg kertoo matkustaneensa korona-aikana kotimaassa, mutta ulkomaanmatkoja hän ei ole tehnyt. Kesälle suunniteltu reppureissaus Euroopassa jäi tältä erää tekemättä.

Malmberg kuitenkin uskoo, että kun tilanne koronan jälkeen normalisoituu, suomalaiset suuntaavat taas ulkomaille entiseen tyyliin. Malmberg muistuttaa, että tämä voi viedä aikaa, mutta hän on silti optimistinen asian suhteen.

– Uskon kyllä, että suomalaiset matkustavat ulkomaille koronan jälkeisenä aikana entiseen tapaan. Vielä on toki paljon kysymysmerkkejä ilmassa, mutta asioilla on tapana järjestyä.

Ennemmin Malmberg pohtii koronan vaikutuksia käytännön asioihin matkustamisessa. Hän nostaa esille vuoden 2001 terroristi-iskut New Yorkissa ja niiden jälkeiset uudistetut turvatoimet lentokentillä.

– Voisi kuvitella, että ainakin maskit ja käsidesit ovat tulleet lentokentille jäädäkseen.

Suomalaiset olleet koronan aikana maltillisia matkustajia

Kyselystä käy ilmi, että alle 20 prosenttia vastanneista oli matkustanut maaliskuun 2020 jälkeen ulkomaille. Valtaosa matkoista oli lomamatkoja ja pieni osa työmatkoja. Osa vastanneista kertoi myös vierailleensa esimerkiksi perheensä luona.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fräntin mukaan suomalaiset ovat korona-aikana kuunnelleet hallituksen linjauksia tunnollisesti ja pysyneet valtaosin kotimaassa. Fräntin mukaan hallituksen linjaukset ovat olleet aika ajoin liiankin tiukkoja.

– Tällä hetkellä suomalaiset ovat todella varovaisia matkailijoita, Fränti toteaa.

Erityisen huolissaan Fränti on matkailualan yritysten tulevaisuudesta. Epätietoisuus koronaviruskriisin kestosta aiheuttaa erityistä huolta ja lähitulevaisuus näyttääkin Fräntin mukaan todella synkältä.

– Mahdollisuudet yrittäjille käyvät todella olemattomiksi. Ei ole juurikaan maita, minne matkoja voitaisiin järjestää.

 

 

Lue kommentti täältä.