Johanna Kalmari harrastaa Nisu- ja Häjy-koiriensa kanssa agilityä. Häjy-koiralla on 33 tuhatta seuraajaa Instagramissa.

Poikkeuskevät sai ihmiset takaisin harrastusten ääreen – Pitkäaikaiset haaveet ja lisääntynyt aika selittivät osittain kevään harrastusbuumin

Noin puolet Moreenimedian kyselyyn vastanneista koki harrastusbuumin kuluneen koronakevään aikana. Harrastukset vaihtelivat vastanneiden kesken lenkkeilystä remontointiin ja puutarhan hoitoon. Monilla harrastus on jatkunut kevään jälkeenkin.

Tamperelainen Johanna Kalmari aloitti koronakevään aikana Häjy-koiransa kanssa agilityharrastuksen. Kalmari oli harrastanut toisen koiransa kanssa agilityä aiemminkin, mutta vapaa-ajan lisäännyttyä hän päätti tutustuttaa toisenkin koiransa harrastuksen pariin. Hänen mukaansa korona lisäsi agilityhallilla vietettyjä tunteja huomattavasti.

– Tarkoitukseni oli alun perin mennä Häjyn kanssa koiranäyttelyyn Norjaan, mutta kevään aikana kaikki näyttelyt peruttiin. Agility on ollut siitä hyvä koiraharrastus korona-aikana, että sitä on voinut poikkeusajasta huolimatta hyvin harrastaa.

Fakta

Kysely korona-ajan harrastustoiminnasta

  • Moreenimedian kysely jaettiin muun muassa Puskarario Tampere ja Naisten huone -Facebook-ryhmissä.
  • Vastauksia kerättiin kahden viikon ajan.
  • Kyselyyn vastasi 202 henkilöä.
  • Vastaajista noin puolet kokivat omakohtaisesti harrastusbuumin koronakevään aikana.
  • Yli puolella vastanneista harrastus jatkui kevään jälkeenkin.

Harrastuksilla on myönteisiä vaikutuksia terveyteen, muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n raportin mukaan harrastukset voivat olla merkittävä tekijä terveyden ylläpitäjänä ja auttaa sairauksien hoidossa. Lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan aktiivinen liikuntaharrastus voi auttaa suojaamaan mielenterveysoireilta.

Moreenimedian kyselyyn vastanneista jopa kolmanneksen mukaan harrastus, jonka aloitti koronakeväänä, oli ollut pitkäaikainen haave. Myöskin lisääntyneen ajan myötä moni vastaaja palasi kevään aikana vanhoihin harrastuksiinsa takaisin.

Kalmari aikoo ylläpitää harrastusta jatkossakin. Hänen mukaansa yhteinen harrastus lisää yhteyttä hänen koiriinsa.

– On hienoa, miten koira oppii ottamaan vastaan ohjauksia ja kehittyy agility-radalla. Molemmat koirat rakastavat tätä harrastusta ja ovat siitä innoissaan. Sitä on todella hienoa seurata ja saatammekin kisata jo ensi kesänä, Kalmari kertoo.

 

Koronakevään aikana yleisimmät aktiviteetit Moreenimedian kyselyn mukaan olivat ulkoilu, elokuvien sekä sarjojen seuranta, kotikuntosali, lauta- ja palapelit sekä leivonta. Vastanneiden joukosta yksi kertoi myös aloittaneensa Skypen välityksellä harjoitetun after work -drinkkiperinteen ystäviensä kanssa. Kyselyyn vastanneista yli puolet on jatkanut koronakeväällä aloittanutta harrastustaan.