Kyberrikollisuuden erityisasiantuntija Tero Toiviaisen mukaan verkkorikollisuuden torjunnassa tärkein toimija on ihminen itse. Kuva: Taina Lundgren

Teknologian kehitys muuttaa rikollisuutta – kyberrikollisuus on nopeimmin kasvava rikollisuuden ala

Arvioiden mukaan vuonna 2021 joku joutuu kyberrikoksen uhriksi joka 39. sekunti. Tämän tyyppiseltä rikollisuudelta puolustautuaksemme meidän on lisättävä tietoisuuttamme kyberturvallisuudesta, kertoo erityisasiantuntija Tero Toiviainen Poliisiammattikorkeakoulusta.

Kyberrikollisuus tarkoittaa lavean määritelmän mukaan tietoverkkoja hyödyntävää tai niihin kohdistuvaa rikollisuutta. Teknologian kehittyessä myös rikollisuus siirtyy yhä enemmän internettiin, ja rikollisilla on uusia työkaluja käytettävissään.

Kokonaisrikollisuuden määrä ei ainakaan tilastollisesti ole kehityksen myötä lisääntynyt, mutta kyberrikollisuuden erityisasiantuntija Tero Toiviaisen mukaan erityisesti aiemmin marginaalisissa ilmiöissä kasvua on havaittavissa.

– Tietyt ilmiöt, kuten lasten hyväksikäyttöön liittyvät rikokset ovat internet-aikana lisääntyneet huomattavasti.

Toisaalta iso osa verkossa tapahtuvasta rikollisuudesta jää ilmoittamatta poliisille, eikä päädy tilastoihin.

Lue keskustelu täältä.