Esimerkiksi Harry Potterin, Star Trekin ja Sherlock Holmesin ihailijat kirjoittavat rakastamilleen tarinoille innokkaasti jatko-osia tai sivujuonia. Fanifiktiota saatetaan joskus kirjoittaa myös oikeista ihmisistä.
Nykyään lähinnä internet-ilmiönä tunnettu fanifiktio on itseasiassa paljon vanhempaa perua, sanoo väitöskirjatutkija Helena Mäntyniemi. Termiä eri tavoin tulkitsevat ajoittavat sen synnyn jopa antiikin aikaan, toiset taas 20-luvun fanilehtiin.
– Nykyajan fanifiktion voisi sanoa olevan lähtöisin 60–70-luvulta, jolloin esimerkiksi homorepresentaatiot fanifiktiossa tulivat valtavirtaan.
Mäntyniemen tutkimuskohde on nimenomaan Harry Potter -fanifiktio. Sen ympärille rakentunut yhteisö on joutunut myllerrykseen kirjailija J.K. Rowlingin transfoobisten lausuntojen takia. Fanifiktion harrastajat ovat käsitelleet asiaa monin eri tavoin.
– Suhtautuminen on ollut aika ristiriitaista.
Osa faneista on Rowlingin mielipiteiden vuoksi hylännyt Harry Potterin kokonaan tai ainakin ottanut siihen etäisyyttä. Osan mielestä taas kirjailijan mielipiteistä ole pakko välittää.
– Osa on ilmoittanut, että Rowlingia ei ole enää olemassa heille, ja Potter kuuluu faneille.
Lue keskustelu täältä.