Laila Mahryarilla ja Rafi Shamsilla on kaksi lasta ja kolmas on tuloillaan.

Suunnitelmat menivät uusiksi myös vanhempainvapaata viettäviltä – ”Saadaan keskittyä ihan vaan vauvaan tutustumiseen”

Gallupiin vastanneet tamperelaisvanhemmat kertovat koronarajoitusten tuoneen heille paljon kiireetöntä kotiaikaa vauvan kanssa, mutta myös toisten vanhempien seuraa kaivataan.

Moreenimedia selvitti, miten korona-aika on vaikuttanut pienten vauvojen vanhempiin. Suurta pelkoa vauvan sairastumisesta ei ole ollut, mutta etenkin sosiaalisten kontaktien vähentyminen on aiheuttanut vanhemmille huolta.

Gallupiin vastasivat äidit Laura TalvitieRiia Eskelinen ja Laila Mahryar.

Koronan takia toisia äitejä ei ole päästy näkemään yhtä paljon ja esimerkiksi neuvolaryhmiä on peruttu. Monet vanhempien suunnitelmat pikkuvauva-ajalle ovat pandemian takia menneet uusiksi.

– Suunnittelin käyväni lounailla äitikavereiden kanssa ja viettäväni ylipäänsäkin paljon aikaa täällä kaupungilla, niin sellainen on kyllä jäänyt, Talvitie kertoo.

Eskelinen ja Mahryar olivat ajatelleet matkustavansa lapsen kanssa äitiyslomallaan, mutta nämä suunnitelmat ovat nyt kariutuneet.

– Ajattelin viettäväni äitiyslomani Espanjassa ja sukulaisten luona ympäri Suomea reissaten. Mutta nyt on vähän sellaista, että ei muuta kun kotona istutaan, Eskelinen sanoo.

Koronan tuomissa rajoituksissa nähtiin myös jotain positiivista: kaikki vastaajat kertoivat perhe-elämänsä tiivistyneen ja yhdessä vietetyn ajan lisänneen perheen hyvinvointia.

Laura Talvitie
Riia Eskelinen
Laila Mahryar ja Rafi Shams

Lue gallup täältä.

Monet vanhemmat kokevat korona-aikana riittämättömyyden tunteita. Lue asiantuntijan näkökulma aiheeseen täältä.