Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jyrki Niemen mukaan kuluttajalla on paljon valtaa siihen, millaista maatalous on tulevaisuudessa. Kuva: Marko Mäkinen

Vuoteen 2050 mennessä saatamme kuluttaa lihaa jopa puolet vähemmän – Pysyykö maatalous kasvisruokailun perässä?

Lihankulutuksen vähentäminen on merkittävä keino pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Asiantuntijan mukaan asvisruokavaihtoehtoihin turvautuva kuluttaja muuttaa osaltaan myös maataloutta.

Suomessa karjatalouden maankäyttö aiheuttaa suuren osan maatalouden hiilidioksidipäästöjä. Kasvisruuan tuottaminen olisi ympäristöystävällisempää, mutta vaatisi karjatalouteen keskittyvän maatalouden muuttumista.

Maatalouden on seurattava kulutustottumuksia, joten kuluttajilla on eniten valtaa vaikuttaa tuotantoon.

– Maatalouspolitiikalla voidaan vaikuttaa esimerkiksi maankäytön ilmastopäästöihin, mutta isoin muutos tapahtuu ihmisten mielissä, selittää maatalouspolitiikan tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskukselta.

Suomen ilmasto on haastava kasvuympäristö useille proteiinikasveille, joilla lihantuotantoa voitaisiin korvata. Niemen mukaan etenkin kotieläintuotannon pääalueilla Pohjois-Suomessa saatettaisiin kärsiä hetkellisestä työttömyydestä ja verotulojen laskusta.

– Kulutuskäyttäytymisen muutos ei tapahdu kuitenkaan hetkessä, mikä jättää aikaa sopeutua. Kotimainen kasvinjalostus on tärkeää, jotta tuottajille saataisiin kilpailukykyisiä lajikkeita, arvioi Niemi.

Lue keskustelu täältä.