Projektisuunnittelija Tarja Rajalan mukaan kirjastot ovat nykyään erilaisia paikkoja kuin menneinä vuosikymmeninä.

Lukeminen vähentyy, mutta tekstit voisivat kiinnostaa ketä tahansa – ”Siellä tekstissä voisi olla jotakin juuri minulle”

Ratkaisu lukemattomuuteen ei löydy pelkästään kirjojen lukemisesta, vaan ihmisiä on hyvä tuoda muidenkin tekstien pariin, kertoo projektisuunnittelija Tarja Rajala.

Kirjojen lukeminen on vähentynyt viime vuosikymmeninä jyrkästi. Tilastojen mukaan erityisesti nuorten aikuisten aktiivilukeminen on vähentynyt.

– Olen tällä hetkellä jonkin verran huolissani siitä, että ihmisten keskittymiskyky on kovin lyhyt, sanoo Turun kaupunginkirjaston projektisuunnittelija Tarja Rajala.

Rajala on mukana Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja nuorten aikuisten lukemattomuuteen. Rajalan mukaan hankkeen tarkoituksena ei kuitenkaan ole välttämättä saada ketään lukemaan kokonaisia kirjoja.

– Idea on siinä, että saadaan jotenkin ihmisiä tekstien pariin ja ajattelemaan sitä, että siellä tekstissä voisi olla jotain juuri minulle.

Hankkeessa tekstejä lähestytään ihmisten omien mielenkiinnonkohteiden kautta. Rajala kertoo havainneensa, että kun ihmisiltä kysytään, mikä heitä itseään kiinnostaa, he voivat kiinnostua siitä, mitä joku toinen on halunnut kirjoittamalla ilmaista.

Lue keskustelu täältä.