Aivotutkija Minna Huotilaisen mielestä muistia kannattaa suojella esimerkiksi hiljentämällä älylaitteista tulevia ilmoituksia. Kuva: Kari Hautala/Otavamedia

Muisti on herkkä häiriintymään nuorillakin – Älylaitteista voi olla muistamiskyvyllemme sekä haittaa että hyötyä

Stressi ja jatkuvat keskeytykset ylikuormittavat mieltä. Aivotutkijan mukaan omaa muistiaan voi suojella käyttämällä teknologiaa viisaasti.

Vääränlaiset työskentelyolosuhteet voivat aiheuttaa unohtelua kaikenikäisillä. Esimerkiksi liian meluisa työtila ja älylaitteiden jatkuva ilmoitusvirta kuormittavat työmuistia eli muistin tietoista osaa, johon mahtuu vain muutama asia kerrallaan. Työskentelyn keskeytyessä työmuisti voi helposti tyhjentyä, jolloin tiedot eivät pääse tallentumaan pitkäkestoiseen muistiin.

Aivotutkija Minna Huotilaisen mukaan teknologiaa voi käyttää myös muistin tukena. Päivän työtehtävät kannattaa ulkoistaa muistista eli kirjata esimerkiksi puhelimen kalenteriin, jotta niitä ei tarvitse yrittää muistaa itse.

– Työskentelytilan ja -välineiden valitseminen ja oikeanlainen käyttäminen on työmuistin suojelemista. Nokkela muistin ulkoistaminen on tärkeää opetella.

Lue keskustelu täältä.