Unitutkija Katja Valli on itsekin harjoitellut selkounien näkemistä. Hän näki harjoittelun myötä enemmän selkounia, mutta lopetettuaan harjoittelemisen selkounia alkoi tulla vähemmän. Kuva: Nils Sandman

”Painajaisten ja selkounien näkemisellä on yhteys” – painajaiset aiheuttavat voimakkaan emotionaalisen reaktion, johon havahtuessa uni saattaa muuttua selkouneksi

Tutkimuksissa on saatu selville, että painajaisen aiheuttamat voimakkaat tunteet voivat saada meidät tajuamaan, että olemme unessa. Toisaalta kun painajaisesta tulee tietoiseksi, voi sitä oppia myös hallitsemaan. Osalla lapsista tämä taito on luonnostaankin. Sen sijaan aikuisten täytyy yleensä harjoitella kauan, jotta he voisivat päästä selkouneen.

Turun yliopiston unitutkija Katja Valli on tutkinut selkounien yhteyttä narkolepsiaan, jossa unen ja valveen säätelymekanismit eivät toimi normaalisti. Narkolepsiapotilaat näkevät enemmän unia, painajaisia ja selkounia kuin muut ihmiset.

– Selkounet ovat unia, joissa ihminen on tietoinen siitä, että hän on unessa. Joskus selkouniin liittyy myös kyky kontrolloida unta, kertoo Valli.

Tutkimusten mukaan selkounet eroavat normaaleista unista sillä, että selkounen aikana aivoissa aktivoituvat etulohkot sekä osa päälaen lohkon alueista. Niiden aktiivisuus auttaa ihmistä ymmärtämään oman tilan hahmottamista, itsetietoisuutta ja omaan itseen kohdistuvaa ajattelua ja loogista ajattelua. Näiden avulla ihminen pystyy tajuamaan olevansa unessa.

– Selkouni on kuin kolmiulotteinen virtuaalitodellisuus, jossa sinä päätät, mitä tapahtuu. Toisaalta selkounet voivat kääntyä todentuntuisiksi painajaisiksi. Selkounet voivat olla voimaannuttavia tai kamalia, kuvailee Valli.

 

Lue keskustelu täältä.