Usein unohtuu, ettei joulu ole kaikille silkkaa riemua – “Yksin ei kannata ahdistuksen ja yksinäisyyden kanssa jäädä”

Jouluun liittyvä mainonta luo monille juhlasta epärealistisia odotuksia, jotka voivat vahvistaa yksinäisyyden tunnetta. Yksinäisyyttä on lisännyt myös korona-aika, joka vaikuttaa monen juhlapyhiin.

Joulu mielletään edelleen perinteisesti perhejuhlaksi, vaikka monelle joulunpyhät merkitsevät yhdessäolon ja rentoutumisen sijaan ahdistusta ja yksinäisyyttä.

Väestöliiton terapiapalveluiden terapeutin Susanne Grönqvistin mukaan yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi muuttunut elämäntilanne. Kaikilla ei ole läheisiä perhesuhteita, jotka mahdollistaisivat yhteisöllisen joulunvieton.

– Myös eriarvoisuus on lisääntynyt, ja se luo yksinäisyyden ja ulkopuolelle jäämisen tunnetta kauttaaltaan eri ikäisillä ihmisillä, Grönqvist kertoo.

Joulu on välittämisen ja rakkauden aikaa, joten mielikuvat ja odotukset voivat vaikuttaa vahvastikin ihmisen yksinäisyyden ja turvallisuuden tunteisiin.

Susanne Grönqvist

Tilastokeskuksen vuoden 2018 elinolotilastosta ilmenee, että 950 000 suomalaista on kokenut vähintään joskus itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyys koskettaa erityisesti iäkkäitä ja yksin asuvia aikuisia.

Grönqvistin mukaan korona on lisännyt yksinäisyyttä. Koronarajoitukset vaikuttavat erityisesti riskiryhmien, kuten vanhusten, joulunviettoon.

– Vanhusten joulu voi nyt myös koronan takia olla ja tuntua yksinäisemmältä, hän toteaa.

Ihmisillä on usein myös korkeat odotukset joulun suhteen. Grönqvistin mukaan mielikuvia täydellisestä juhlapäivästä syntyy omista onnistuneista jo vietetyistä jouluista sekä mainoksista.

– Joulu on välittämisen ja rakkauden aikaa, joten mielikuvat ja odotukset voivat vaikuttaa vahvastikin ihmisen yksinäisyyden ja turvallisuuden tunteisiin, Grönqvist kertoo.

Joulu voi tulla myös yksinäiselle

Korona vaikuttaa tänä vuonna monen perheen jouluun. Grönqvist neuvoo, että poikkeavien järjestelyjen takia voi olla yhteydessä läheisiin soittamalla tai videopuhelulla.

Toisten muistaminen on kuitenkin tärkeää. Grönqvistin mukaan jokainen voi omalta osaltaan miettiä, miten mahdollistaa tuntemilleen yksinäisille joulun tunnelmaa.

– Yksinäistä voi muistaa esimerkiksi jouluherkuilla tai lähettämällä jonkin pienen paketin, joulukortin tai kukan postitse, Grönqvist luettelee.

Grönqvist neuvoo yksinäisiä olemaan armollisia itselleen.

– Koronan takia yksinäisyys on tänä jouluna meille monelle tuttu vieras, joten voi ajatella, ettei ole näinä aikoina ainoa yksinäinen.

Yksinäisyyden kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin. Grönqvistin mukaan on paljon erilaisia järjestöjä, joista saa vertaistukea ja apua yksinäisyyden tunteisiin.

Grönqvistin mukaan keskustelemalla saa uusia näkökulmia ja helpotusta tilanteeseen. Hän kehottaa auttamaan lähipiirin lisäksi myös muita.

– Vähävaraisille perheille ja yksinäisille voi tehdä lahjoituksia sosiaalitoimen ja avustusjärjestöjen kautta, Grönqvist kertoo.

Miten korona vaikuttaa tamperelaisten joulunviettoon? Kuuntele gallup täältä.