Kuuntele tutkijaa: Mielisairaat uuden ajan alun Suomessa ja Ruotsissa

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Riikka Miettinen tutkii Kokemuksen historian huippuyksikössä mielisairauden historiaa Suomessa ja Ruotsissa uuden ajan alussa, noin ajalla 1550-1800.

Mielisairauksille on annettu historiassa useita selityksiä jumalan rangaistuksesta kehon nesteiden epätasapainoon. Yleisin hoitokeino uuden ajan alussa sairauksiin oli rukoilu. Ensisijaisesti vastuussa mielisairaan hoidosta olivat suku ja perhe. Äärimmäisimmissä tapauksissa sukulaiset saattoivat pitää sairastunutta esimerkiksi ladossa piilossa.

Itsemurha oli rikos Ruotsin valtakunnassa vuodesta 1442 aina 1880-luvulle saakka. Itsensä surmanneen vainajan ruumista rankaisemisella estettiin kristillinen ylösnousemus. Koska taivaspaikka oli ajan ihmisille merkittävä, päätyivät kuolemaa toivovat ihmiset rikoslain aikaan epätoivoisiinkin tekoihin. Toimittaja: Lotta Karinen.