Hilla Mustosen kolumni: Olisiko teillä hetki aikaa puhua maskien käytöstä?

Se on kaikkien huulilla, kirjaimellisesti. Ainakin sen pitäisi olla. Sen pitäisi olla tiiviisti myös kaikkien nenällä ja leualla, nimittäin maskin.

Näin ei kuitenkaan ole. Sen kertoo THL:n arvio, jonka mukaan 90 prosenttia suomalaisista käyttää maskiaan väärin. Arvio vuoti julkisuuteen OAJ:n jäsenkirjeestä marraskuussa 2020.

Arvio sai aikaan mediakohun. Erityisesti arvion numeeriset faktat ja niiden oikeellisuuden todistavan tutkimusnäytön puuttuminen aiheuttivat tuohtumusta.

Vaikka numeeriset faktat ovat vailla tutkimuspohjaa, yhdessä asiassa THL:n arvio on kuitenkin ehdottoman oikeassa: suomalaiset käyttävät maskeja väärin.

Ennen kuin kukaan ehtii kiistää väitteeni tai vaatia siitä tutkimusnäyttöä, pyytäisin vastausta muutamaan kysymykseen:

1.    Jos suomalaiset käyttävät maskeja oikein, miksi joudun päivittäin todistamaan sitä, kuinka joku koskettaa tai siirtää maskiaan puhdistamattomin käsin?

2.    Jos suomalaiset käyttävät maskeja oikein, miksi näen ihmisten pitävän maskiaan nenänsä alapuolella, otsalla tai kasvoilta leuan alle siirrettynä?

3.    Jos maskeja käytetään oikein, miksi kadunvarret pursuilevat kierrättämättömistä kertakäyttömaskeista?

4.    Entä miksi joudun lukemaan uutisia viemäritukoksista, jotka ovat aiheutuneet vessanpönttöön lasketuista maskeista?

Kaikki kysymyksissäni esiin nousseet tavat käyttää maskia ovat virheellisiä. Tietäisit sen, jos olisit lukenut THL:n maskiohjeistuksen.

Esitänkin ohjeistuksen lukemista suomalaisten maskiongelman ratkaisuksi. Siitä löytyy kaikki oleellinen tieto maskin käyttöön liittyen.

Mikset siis menisi ja lukisi sitä?

Voit kuunnella kolumnin tästä: