Roosa Laihon kolumni: Kasvissyöjän ei tarvitse olla täydellinen – satunnainen pihvi on ihan okei

“Haluaisin luopua punaisesta lihasta, mutta pidän pekonista liikaa.”

“Voisin olla vegaani, mutta en voi elää ilman kananmunaa.”

“Tahtoisin syödä kasvispainotteisesti, mutta haluan kuitenkin syödä välillä lihaa.”

Kuulostaako tutulta? Kiinnostus kasvisruokaa kohtaan on kasvanut viime vuosina huimasti. Foodwestin tutkimuksen mukaan 29 prosenttia suomalaisista oli harkinnut vähentävänsä tai vähentänyt lihan- ja kalansyöntiä vuonna 2012, kun taas vuonna 2017 vastaava lukema oli 42 prosenttia.

Harkitseminen ei kuitenkaan aina johda toimintaan. Vaikka kasvisruoka kiinnostaa, sen lisääminen ruokavaliossa koetaan usein vaikeaksi. Moni tuntuu ajattelevan, että vegetaristin täytyy tähdätä täydellisyyteen. On pakko olla vegaani, tai muuten kasvisruoan hyödyt jäävät olemattomiksi.

Kaiken ei tarvitse aina olla täydellistä. Ei edes kasvissyöjän. On enemmän kuin sallittua syödä kasvispainotteisesti, mutta silti nauttia välillä rasvaa tirisevästä pekonista tai kermaisesta kanapastasta.

Plos One -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan yleisimpiä motiiveja kasvissyöntiin ovat terveyden edistäminen, ympäristöasiat ja eläinoikeudet. Mikään näistä ei varmasti kaadu siihen, että syö lihaa silloin tällöin. Ilmastonmuutos ei hidastu sen vähempää tai terveys romahda, vaikka lautaselle päätyisi välillä pihvi tai pari.

Joten jos haluat luopua punaisesta lihasta mutta syödä pekonia, luovu muusta paitsi pekonista.

Se on ihan okei.