Anna Länsisalmi-Keisala on työskennellyt maitotilalla nuorempana, muttei silti koskaan kuvitellut muuttavansa maalle. Kuva: Anna Länsisalmi-Keisala

Maaseudun sometähdet muokkaavat kuvaa maalaiselämästä – “Kanavani on saanut aikaan lehmäfanituksen”

Sosiaalisessa mediassa ihannoidaan nyt maalaiselämää. Anna Länsisalmi-Keisalan ja Keisalan tilan lehmien Youtube-kanavalle on vähän yli vuodessa kertynyt yli 26 000 seuraajaa. Voiko sometrendistä syntyä muuttoliike maalle?

Sosiaalisessa mediassa leviää trendi. Minitalot, asumiseen muokatut pakettiautot ja vanhojen talojen remontointi keräävät tuhansittain katsojia. Aiemmin somea dominoivat sijoittamisvinkit, nuoret yrittäjät ja pikamuotivaatteiden esittelyvideot. Nuorten ja nuorten aikuisten huomio on siirtymässä kohti maaseutua ja yksinkertaisempaa elämää.

Nuorten muuttuvat mielipiteet näkyvät Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa Maaseutubarometri 2020 -tutkimuksessa. Sen mukaan nuoret aikuiset liittävät maaseutuun myönteisempiä mielikuvia kuin kaupunkiin. Tutkimuksessa joka viides kaupunkilainen nuori valitsi toiveasuinpaikakseen maaseudun.

Anna Länsisalmi-Keisala tunnistaa trendin. Hän työskentelee Keisalan maitotilalla ja kuvaa videoita arjestaan Maalaisjärki-kanavalle. Hän epäilee, että kanava ei olisi saavuttanut yhtä suurta suosiota näin lyhyessä ajassa, jos jotain ilmiötä ei olisi olemassa.

Videoissaan Länsisalmi-Keisala kertoo tilan tapahtumista ja opettaa katsojia maitotilan töistä. Hän on kertonut kanavallaan esimerkiksi jalostuksesta ja lypsykoneen toiminnasta. Kanava saikin Youtube-gaalassa Vuoden opetuskanava -palkinnon vuonna 2020. Suurin syy kanavan suosioon on kuitenkin lehmät.

– Kanavani on saanut aikaan lehmäfanituksen.

Sosiaalinen media muokkaa mielikuvia

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen tunnistaa someilmiön. Länsisalmi-Keisalan kaltaiset somettajat monimuotoistavat maaseutukuvastoa, joka perinteisessä mediassa on ollut samanlainen jo vuosia. Uusi kuvasto muokkaa perinteisiä ajatusmalleja maalaiselämästä, ja sen vaikutusvalta voi olla yllättävänkin suuri.

– Yksittäisellä maaseudun bloggaajalla voi olla enemmän lukijoita kuin sikäläisellä paikallislehdellä on tilaajia.

Korona-aikana ihmiset ovat alkaneet kaivata maaseudulle. Mökkikausi on viime vuosina pidentynyt, kun ihmiset menevät mökille tekemään töitä eikä vain rentoutumaan.

Suuren muuttoliikkeen alkua Hyyryläinen ei kuitenkaan lähitulevaisuudessa näe.

– Radikaalia mullistusta ei suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen kehityksessä ole näkyvissä, mutta kyllä jonkinlaista muutosta on tapahtumassa.

Rehellistä maalaiselämää

Anna Länsisalmi-Keisala kokee katsojien arvostavan hänen rehellisyyttään ja positiivista asennettaan.

– Kerron elämästäni rehellisesti ja jaan myös ikäviä juttuja.

Länsisalmi-Keisala ei ollut suunnitellut muuttavansa maalle. Hän oli asunut seitsemän vuotta Helsingissä ja kuvaili itseään enemmän bisnesnaiseksi kuin maajussiksi. Lopulta rakkaus vei maalle. Nyt hän arvostaa luonnon läheisyyttä ja omaa tilaa uudella tavalla.

Eläinrakas Länsisalmi-Keisala rakastaa työssään eniten lehmiään. Hän muistaa lehmien nimet, tuntee niiden luonteet ja muistaa kuka oli kenenkin vasikka.

– Lehmien takia tätä työtä teen, ne ovat minulle tosi tärkeitä.

Mitä Suomen kunnat voisivat oppia japanilaiselta Higashikawan kunnalta? Lue lisää täältä