Heidi-Maria Viitanen on ratsastanut lapsuudestaan saakka, mutta ensimmäistä ratsastuskertaansa hän ei muista. Mieleen lapsuuden ratsastamisesta on jäänyt kuitenkin putoaminen pienen valkoisen ponin selästä, mutta sekään ei harrastuksen kipinää sammuttanut.

”Mulle sanottiin, ettet pääse tänne, koska olet kuuro” – Heidi-Maria Viitanen toivoo, että kaikki saisivat ratsastaa tasavertaisina

Heidi-Maria Viitasen kuurous ei estänyt häntä nousemasta ratsaille, ja nyt hän on ollut mukana kehittämässä kuurosokeille tarkoitettuja ratsastushaptiiseja.

– Ratsastus on minulle henkireikä. Hevostyttönä on pakko saada välillä turpaterapiaa.

Kädet viuhuvat nopeasti, kun Heidi-Maria Viitanen kertoo rakkaasta harrastuksestaan. Ylöjärvellä asuva perheenäiti on syntyjään kivikuuro eli hän ei kuule minkäänlaista ääntä. Voimakkaimmat äänet hän kokee tuntoaistin avulla.

Viitanen kipusi satulaan jo lapsena ja oppi kommunikoimaan hevosten kanssa kuin kuka tahansa muukin. Silti hän on kohdannut vuosien varrella ennakkoluuloja ja epäoikeudenmukaiselta tuntuneita tilanteita.

Nykyisin viittomakielisyys on ollut pikemminkin etu kuin este Viitasen hevosharrastuksessa. Hän työskentelee kuurosokeiden kanssa, minkä kautta avautui mahdollisuus yhdistää ammattiosaaminen ja harrastus toisiinsa täysin uudella tavalla.

– Minua pyydettiin mukaan projektiin, jossa kehitettiin ratsastushaptiiseja. Niiden avulla ohjataan kuurosokeita asiakkaita helposti, vaikka he istuisivat korkealla hevosen selässä.

Viitanen on hoitanut hevostallin Mio-hevosta jo varsasta asti, ja hevonen on Viitaselle erittäin rakas. Mio on tottunut Viitasen äänettömyyteen.

Kuuroihin kohdistuvien ennakkoluulojen takana on Viitasen mukaan yhä tänäkin päivänä yksinkertaisesti tiedonpuute. Siksi hän toivoo, että ihmiset uskaltaisivat rohkeasti kysyä kuuroilta, kuinka heitä tulisi lähestyä.

Erityisesti viittomakielisten ratsastajien sanoma on selvä: ennakkoasenteet tulisi kitkeä pois hevostalleilta.

– Hevoset eivät arvota meitä ammatin, koulutuksen, taustan tai elämänkokemuksen perusteella, Viitanen summaa.