Saana Kojo sai ensiapukoulutusta opiskellessaan turvallisuusalaa.

Ensiaputaitoja voi joutua käyttämään yllättävissäkin tilanteissa – ”Yhden äijän käsi viiltyi auki ranteesta ja kämmenselästä”

Gallupiin vastaajat pitävät kansalaisvelvollisuuksiin kuuluvia ensiaputaitoja tärkeinä, koska niiden avulla voi pelastaa toisen ihmisen hengen.

Moreenimedian gallupissa kyseltiin tamperelaisten näkemyksiä ja kokemuksia omista ensiaputaidoistaan. Ratinan kauppakeskuksessa toteutettuun gallupiin osallistuivat Saana Kojo, Tuomas Latvala ja Mauri Långvik.

Ensiaputaitoja pidetään gallupiin vastaajien keskuudessa tärkeinä, mutta niiden tasoa luonnehditaan kohtuullisiksi eikä kovinkaan hääppöisiksi. Kojo ja Långvik kertovat päässeensä käyttämään ensiaputaitojaan tositilanteissa – Långvik ryhtyi antamaan elvytystä ohikulkijalle ja Kojo joutui sitomaan asiakkaan verta vuotavan käden.

– Yhden äijän käsi viiltyi auki ranteesta ja kämmenselästä, Kojo muistelee.

Kojo selittää saaneensa ensiapukoulutusta turvallisuusalaa opiskellessaan, Latvala kertoo oppineensa ensiavusta lukemalla ja Långvikin ensiaputaidot ovat peräisin Punaisen Ristin ensiapukurssilta.

– Armeijassa mä olin suojelukoulussa, niin siellä sitä käsiteltiin aika paljon, Långvik lisää.

Saana Kojo kuvailee ensiapuaitojaan kohtalaisiksi.
Tuomas Latvala ei pidä ensiaputaitojaan kovinkaan hääppöisinä.
Mauri Långvik uskoo omien ensiaputaitojensa olevan keskinkertaista paremmat.

Kuuntele gallup tästä:

Lue gallup täältä.

Lue juttu kansalaisten ensiaputaidoista täältä.