Miika Abelsson oli armeijassa vuoden, kun taas Roope Härmälä suoritti siviilipalveluksen.

Asevelvollisuus ei ole tasa-arvoinen, mutta vakiintuneen järjestelmän muuttaminen ei tunnu helpolta – ”Voisiko siviilipalvelus olla vähän lyhyempi?”

Syksyn edetessä kutsunnat tulevat ajankohtaiseksi kaikille 18 vuotta täyttäville miehille. Vaihtoehtoina nuorille on varusmies- tai siviilipalvelus, ja myös naiset voivat suorittaa asepalveluksen halutessaan. Pitäisikö järjestelmää silti muuttaa jotenkin?

Moreenimedia kysyi tamperelaisilta, ovatko he käyneet armeijan tai suorittaneet siviilipalveluksen ja mitä he ajattelevat asevelvollisuusjärjestelmän tasa-arvoisuudesta.

Nainen Tampereen pääkirjasto Metson aulassa.
Anna Helminen

Haastateltavat löysivät nykyisestä asevelvollisuudesta epätasa-arvoa miesten ja naisten välillä, mutta ratkaisujen pohtiminen tuntuu haastavammalta.
– Reilua se ei ole, että sukupuolen perusteella aletaan jaottelemaan. Varmaan sitten vapaaehtoista kaikille tai pakollista kaikille, Anna Helminen sanoo.

Hanna Koivisto ei ole itse käynyt armeijaa tai suorittanut siviilipalvelusta, mutta aihe on tullut tutuksi hänen poikiensa käytyään armeijan. Koivisto toteaa asevelvollisuuden olevan hankalassa kohdassa elämää opintojen kannalta.

Nainen Tampereen pääkirjasto Metson aulassa.
Hanna Koivisto

Osa haastateltavista nosti esiin sekä varusmies- että siviilipalveluksen pituuden. Miika Abelssonista armeijassa vietetty vuosi oli pitkä, eikä jäänyt mieleen parhaana, mutta hän kertoo saaneensa armeijasta monipuolisia kokemuksia. Roope Härmälä pohtii, että siviilipalvelus voisi olla lyhyempikin.

Mieshenkilö Laukontorilla Tampereella
Roope Härmälä
Mieshenkilö Laukontorilla Tampereella
Miika Abelsson

Voit kuunnella tamperelaisten ajatuksia armeijasta ja asevelvollisuudesta tästä:

Gallup on luettavissa täällä:

Lue lisää asevelvollisuudesta täältä.