“Pelastetaan maailmaa vähän kerrallaan” – Eläkkeelle jäänyt kasvisravintolayrittäjä on nähnyt, miten asenteet veganismia kohtaan ovat muuttuneet

Vuosituhannen vaihteessa kasvisravintolayrittäminen oli vielä varsin riskialtista, ja yrittäjä Merja Nykänen koki, että kasvissyöntiä pidettiin huuhaana. Tänä päivänä moni jakaa hänen kanssaan ajatuksen eettisestä ruokavaliosta.

Ravintola Gopalin perustaja Merja Nykänen söi jo lapsena varsin kasvispainotteisesti, sillä hän ei pitänyt lihan mausta. Nykyäänkin hän valitsee kasvisruoan, koska pitää kasvien syömistä pienempänä pahana kuin eläinten tappamista.

– Olen kyllä nylkenyt isäni kanssa jäniksiä ja hirviä, enkä tuomitse heitä, jotka syövät lihaa, Nykänen kertoo.

Nykänen avasi kasvisravintola Gopalin Tammelan sydämeen vuonna 1997. Hänellä ei ollut aavistustakaan siitä, miten yritystä pyöritetään, tai löytyisikö kasvisravintolalle asiakaskuntaa Tampereelta.

– Parin ystävän kanssa muutimme Tampereelle, ja aloitimme Gopalin aika lailla pystymetsästä.

Merja Nykänen esittelee ravintolan ruokatarjontaa.
Ravintola Gopalin ruokalista on saanut vaikutteita Merja Nykäsen nuoruusvuosista Intiassa.

Ajatus kasvisravintolasta oli pitkän prosessin tulos. Nykänen vietti nuorempana paljon aikaa Intiassa ja asui luostarin kaltaisessa ashramissa 15 vuotta. Siellä hän tutustui intialaiseen ruokakulttuuriin ja filosofiaan.

Intiassa Nykänen omaksui ajatuksen karman laista ja pyrkii elämässään minimoimaan toisille eläville olennoille aiheutetun kärsimyksen.

– Meitä pidettiin huuhaa-hippeinä 1990–luvulla, mutta nykyään on oletusarvoista, että kaikki ovat vegaaneja.

Ravintola Gopal ulkoa. Ravintolan edessä oleva kyltti kertoo ravintolan aukioloajat.
Kasvisravintola Gopal sijaitsee Ilmarinkadulla Tammelan sydämessä.

Syyskuun alussa Nykänen jäi eläkkeelle 24 vuoden yrittäjyyden jälkeen. Toistaiseksi eläkepäivät kuluvat vielä täysipäiväisessä työssä, ja suunnitelmana on jatkaa töiden tekemistä niin kauan kuin jaksaminen riittää.

– Haaveilen siitä, että voin harrastaa itämaista tanssia, ja hankin kasvihuoneen, jossa kasvatan tomaatteja.

Merja Nykänen ojentaa ruoka-astian keittiön luukusta tarjoilutiskille.
Nykäsen eläkepäivät kuluvat toistaiseksi ravintolan keittiössä.