Ilmastonmuutos huolettaa Tampereen yliopistolla – ”Ahdistusta ja pelkoa, sellaista epävarmuutta tulevaisuudesta”

Gallupiin yliopistolla vastanneita ilmastonmuutos huolettaa ja se näkyy myös elämäntavoissa.

Moreenimedia kysyi Tampereen yliopistolla ihmisten ajatuksista ja tunteista ilmastonmuutoksesta. Galluppiin vastanneilla Juho Aarikalla, Sendra Katvepurolla ja Suvi Korhosella esimerkiksi ahdistuksen ja voimattomuuden tunteet tulevat päällimmäisten joukossa mieleen. Katvepuro kokee, että toisaalta on hienoa nähdä yhä useamman ihmisen pyrkivän vaikuttamaan ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

–Toki voi ilahtua siitä, että yhä enemmän ihmiset tekevät oman osuutensa, mutta sitten samalla yksittäisen ihmisen mahdollisuudet tehdä ja toimia ovat kuitenkin rajalliset, sanoo Katvepuro

Gallupissa kysyttiin myös, seuraavatko haastateltavat ilmastonmuutosta koskevaa mediasisältöä.

–Kyllä minä seuraan sitä aika paljon ja sitä kanssa tulee paljon. Katson uutisia ja dokumentteja, kaikkea mahdollista, kertoo Juho Aarikko.

Vastaajia yhdistää myös ilmastonmuutoksen vaikutus omiin elämäntapoihin. Kaikki kertovat ilmastonmuutoksella olevan vaikutusta erinäisiin valintoihin ja tapoihin toimia.

– Kyllä minä pyrin miettimään omassa elämässäni sitä, että miten minun toimintani vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Esimerkiksi vältän ostamasta vaatteita uutena, ellei ole oikeasti pakko, toteaa Suvi Korhonen.

Haastateltava Juho Aarikka istuu Yliopiston yläkuppilan penkillä ja katsoo kameraan
Juho Aarikka
Haastateltava Sendra Katvepuro istuu yliopiston alakuppilassa ja katsoo kameraan
Sendra Katvepuro
Suvi Korhonen istuu yliopiston yläkuppilassa ja katsoo kameraan
Suvi Korhonen

Kuuntele gallup-vastaukset alta.

Voit lukea gallupin tästä.

Lue juttu Suomen ilmastolain uudistuksesta tästä.