Ella Hauran kommentti: Kirpputorien suosiminen ei tarkoita sitä, että et kuluttaisi liikaa

 

Hipelöin kirpputorilla kivannäköistä takkia. Kyseessä on ohut, tummanliila kangasvaate. Se on edullinen ja istuu päälläni. Päädyn ostamaan takin, sillä se on halpa ja ennen kaikkea käytetty. Vastaavia takkeja löytyy kuitenkin kaapistani useita.

Kotiin päästyäni kaduttaa. Olen oikeuttanut ostokseni sillä, että vaate on kierrätetty, vaikka en olisi oikeasti tarvinnut sitä.

Käytetyn ostaminen toimii itseni lisäksi monelle synninpäästönä shoppailuun, mutta tämä ei poista ylikulutuksen ongelmaa. On tietysti hienoa, että iso osa esimerkiksi vaatteista ja huonekaluista ostetaan nykyään kirpputoreilta. Ilmiö kertoo kuitenkin myös siitä, että asenteessamme kulutusta kohtaan on parantamisen varaa.

Jokainen meistä tietää, että ylikuluttaminen on yksi aikamme suurimmista ongelmista, joka kuormittaa ympäristöä valtavasti. Maailmassa kiertää niin paljon pikamuotia, että uusia vaatteita on turha edes valmistaa.

Vaikka kuluttaminen siirtyisi suurimmaksi osaksi kierrätettyyn, teemme sitä silti enemmän, kuin maapallon kantokyky sallii. Älä siis pese käsiäsi ainoastaan ostamalla käytettyä, kuluta yksinkertaisesti vähemmän.

Lue toimittajan juttu tamperelaisten kirpputorikäyttäytymisestä täältä.