”Monina päivinä tämä ei ole edes kauhean mukavaa” – Sanna Hakoselle jenkkifutis on elämäntapa, vaikka hän on loukkaantunut lajin parissa useita kertoja

Sanna Hakonen pelaa amerikkalaista jalkapalloa Suomen korkeimmalla tasolla eli Naisten Vaahteraliigassa. Rankkuudesta huolimatta lajissa on taikaa, joka vuosi toisensa jälkeen vetää pelaajat takaisin kentälle.

Jenkkifutis on haastava laji. Sanna Hakosen mukaan pelaajalta vaaditaan hyvää fysiikkaa jo senkin vuoksi, että kentällä pysyy hengissä.

Äärimmäisissä tapauksissa fyysisyys ja kontakti ilmenevät esimerkiksi siten, että yksinkertaisesti juostaan täysillä toista päin. Hakonen itse on loukkaantunut jenkkifutiksessa useammin kuin minkään muun lajin parissa.

Hän on kohdannut ennakkoluuloja motiiveistaan lajin harrastamiseen. Hakonen on esimerkiksi joutunut kuulemaan kommentteja, kuinka naiset pelaavat amerikkalaista jalkapalloa päästäkseen miespelaajien piireihin.

Joillain on myös sellainen käsitys, ettei kyseessä ole edes urheilulaji.

– Ihmiset ovat kommentoineet, että jenkkifutis on väsyneiden setien laji, jossa käydään vähän kentällä varusteet päällä tönimässä toisia.

Ennakkoluulot eivät kuitenkaan vaikuta Hakosen tekemiseen, koska hän harrastaa lajia itsensä vuoksi.

– Siinä vaiheessa kun alan tekemään tätä muille ihmiselle, on ehkä se päivä kun urheilun lopetan.