Tutkijatohtori Minna Leinonen on tutkinut sukupuolten tasa-arvoa puolustusvoimissa.

”Ei ole mikään rangaistuksen peruste, että on tullut vapaaehtoisena suorittamaan palvelusta” – Naiset kohtaavat armeijassa syrjintää miehiä useammin

Aihetta tutkinut asiantuntija kommentoi tasa-arvoa sukupuolten välillä asepalveluksessa. Vaikka eriarvoinen kohtelu on vähentynyt, tasa-arvotilanteessa on vielä parannettavaa.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Minna Leinonen on tutkinut sukupuolten tasa-arvoa puolustusvoimissa vuosina 2012 ja 2017. Eriarvoisen kohtelun kokemukset ovat tänä aikana vähentyneet jonkin verran, mutta naiset kohtaavat miehiä enemmän syrjintää, kiusaamista ja häirintää. Naiset esimerkiksi myös saavat miehiä vähemmän tukea ryhmältään.

– Kovan palveluksen kokemuksen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että pitäisi ottaa vastaan kaikkea kiusaamista ja häirintää ja vaieta siitä, Leinonen sanoo.

Asepalveluksen suorittaa vuosittain noin 21 000 henkilöä. Parhaimpana vuonna naishakijoita armeijaan on ollut noin 1600.

Tasa-arvotilanteessa on parannettavaa myös esimerkiksi siinä, miten eri palvelusmuodot, eli pakollinen ja vapaaehtoinen, tuodaan esille.

– Ei ole mikään rangaistuksen peruste, että on tullut vapaaehtoisena suorittamaan palvelusta, Leinonen toteaa.

Tutkimuksesta nousee esille vapaaehtoisten naisten tarve yrittää ja tehdä asioita myös esimerkiksi kipeänä. Leinonen pohtii tätä ilmiötä.

– Kun toiset ovat armeijassa pakosta, niin ehkä sitä helpommin hyväksytään, että nyt sillä on huono päivä tai vastaavaa.

Kuuntele koko keskustelu alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.