Muiden vauvasuunnitelmista kyseleminen on Mari Himasen mielestä kyseenalaista.

Synnyttäminen on jokaisen oma asia: “Harvemmin lapsista kysellään miehiltä”

Moreenimedia kartoitti tamperelaisten ajatuksia julkisesta keskustelusta lasten saamiseen liittyen. Lasten hankinnan arveltiin lykkääntyvän tai jäävän yhä useammin kokonaan väliin maailman tilanteen, henkilökohtaisen vapauden kaipuun sekä sinkkuna viihtymisen vuoksi.

Jos naiset eivät ala pian synnyttää, Suomessa on kohta enemmän koiria kuin ihmisiä, kirjoitti Aamulehden uutispäällikkö Vesa Laitinen kolumnissaan 1.10.

Tällainen dystopia olisi vältettävissä, mikäli kaikki elämänkumppanin löytäneet naiset synnyttäisivät kolmesta viiteen lasta. Laitinen arvioi, että äideille on kohta annettava veronkevennyksiä tai vapaapäiviä, jotta he synnyttäisivät lisää lapsia.

Moreenimedia otti selvää, minkälaisia ajatuksia ja tuntemuksia viimeaikainen julkinen keskustelu syntyvyydestä herättää.

Mari Himanen hankki lapsensa jo nuorena.

– On ristiriitaista, pitäisikö lapsista edes keneltäkään kysyä.

– Jos kuitenkin olisin nyt noin 30-vuotias ja asiasta tulisi kyselyä, aihetta pitäisi varmaankin miettiä eri tavalla kuin ennen.

Otto Vainionpää kertoi havainneensa, että utelu lapsista tai naimisiinmenosta kohdistuu useimmiten naispuolisiin henkilöihin. Sitä tapahtuu tyypillisesti perhepiireissä.

– On aika huolestuttavaa, että vieläkään vuonna 2021 siitä ei päästä irti. Harvemmin miehiltä kysellään näistä asioista.

Liisa Äijälä totesi median sysäävän vastuun synnytyksestä usein naisille ja muisteli Antti Rinteen synnytystalkoita.

Äijälä itse ei ole helpotuksekseen saanut osakseen vauvoihin liittyvää kyselyä.

Mari Himanen

Otto Vainionpää

Liisa Äijälä

Mitä asiantuntijat kertovat syntyvyydestä? Lue ilmiöjuttu täältä.