Tuula Juvosen mukaan sateenkaarioikeuksien toteutumiseen tulee yhä kiinnittää huomiota.

“Vaikka elämme 2020-lukua, on olemassa ihmisiä, joiden on vaikea hyväksyä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta” — Vähemmistöstressi saattaa yhä kuormittaa sateenkaarisuhteissa eläviä

Homoseksuaalisuuden dekriminalisointi, syrjintäkielto, tasa-arvoinen avioliittolaki. Vaikka Suomessa sateenkaarioikeudet ovat menneet eteenpäin, tulokset eivät aina yletä ruohonjuuritasolle. Moni sateenkaarevissa rakkaussuhteissa elävistä kokee yhä vähemmistöstressiä.

Vähemmistöstressi on käsite, jolla kuvataan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemaa yhteiskunnan rakenteista johtuvaa kuormitusta. Yhteiskuntatieteiden tohtorin ja sukupuolentutkimuksen yliopistolehtorin Tuula Juvosen mukaan vähemmistöstressi voi yhä vaikuttaa sateenkaarisuhteisiin.

— Koska tämä yhteiskunta ei ole aina hyväksyvä, jotkut ihmiset haluavat pysyä niin sanotusti kaapissa. Tarve suhteen kieltämiseen voi olla aika hankala tilanne kumppanille, joka saattaa tuntea olonsa ohitetuksi tai aliarvostetuksi.

Suomessa on tehty monia yhdenvertaisuutta edistäviä päätöksiä ja myös EU-tasolla on alettu pohtia keinoja sateenkaarioikeuksien turvaamiseen.

— Nyt kun meillä on tällainen muodollinen tasavertaisuus, katseet kääntyvät käytännön toteutuksiin, Juvonen toteaa.

Kuuntele koko keskustelu alta. Keskustelun voi lukea myös tekstiversiona.