Kirjastojen e-palveluiden suosio jatkaa kasvuaan – fyysiselle aineistolle on silti yhä kysyntää

Kirjastojen verkkokäyntien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Sähköisten palveluiden käyttö ohitti fyysisten käyntien määrän jo vuonna 2010.

Sampolan kirjaston verkkosuunnittelijan Laura Aatolan mukaan e-kirjojen suosio on tullut jäädäkseen. Aatola on työskennellyt kirjastossa erilaisissa tehtävissä 11 vuotta, jonka aikana teknologian merkitys on kasvanut. Erityisesti erilaisten kirjastosovellusten käyttö on kasvanut mobiililaitteiden lisääntymisen myötä.

Samalla kun teknologia kehittyy, myös meidän palvelumme kehittyvät, Aatola sanoo.

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset siirsivät kirjastossa käyntiä yhä enemmän verkkoon, selviää opetus- ja kulttuuriministeriön tutkimuksesta. Vuonna 2020 fyysisten käyntien määrä väheni lähes 35 prosenttia edellisvuodesta, kun taas verkkokäyntien määrä kasvoi yli kuusi prosenttia.

Suomalainen kirjastoverkko on säilynyt kattavana

Suomessa fyysisiä kirjastokäyntejä kirjattiin viime vuonna runsaat 35 miljoonaa 731 kirjastossa. Vaikka suomalaista kirjastoverkkoa on supistettu viime vuosina, se on kansainvälisessä vertailussa yhä varsin laaja. Tutkimuksen mukaan suomalaisten kirjastojen kokoelmissa oli vuonna 2020 kirja-aineistoa noin 29 miljoonaa kappaletta ja muuta aineistoa noin neljä miljoonaa kappaletta.

Aatola kertoo, että verkkokirjaston menestyksestä huolimatta fyysisen aineiston lainaaminen on pysynyt tasaisen suosittuna. Opetus- ja kulttuuriministeriön tutkimuksesta selviää, että myös koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat vaikuttaneet osaltaan kirjastosta lainaamiseen: vuonna 2020 noin 1,8 miljoonaa suomalaista eli noin 33 prosenttia lainasi kirjastosta jotain. Vuonna 2019 lainaajien osuus oli vielä 36 prosenttia.

Laajan aineiston lisäksi Sampolan kirjasto tarjoaa mahdollisuuden käyttää kirjaston tiloja, tietokoneita ja neuvontaa, minkä lisäksi käyttäjät voivat tulostaa, skannata ja kopioida kirjaston laitteilla. Aatolan mukaan erityisesti kirjasto avoimena tilana kiinnostaa kävijöitä.

Aina olisi tarvetta sille, että olisi enemmän tilaa käytettävissä.

Fyysisen aineiston tulevaisuus on toiveikas

Aatolan mukaan kirjaston tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta.

Muutama vuosi sitten käynnissä ollut keskustelu fyysisen aineiston häviämisestä on tyrehtynyt kokonaan. Kirjasto on kuitenkin yksi ainoista tiloista, jotka ovat avoimia kaikille.

Lue tamperelaisten kirjastotottumuksista täältä.