– Ei Olaf kuulu karhukirjojen joukkoon, 4-vuotias Neele huudahtaa ja nauraa perään. Hän koluaa Metson lastenosastolla satukirjoja.

Fyysinen kirja pitää pintansa – Lukemisen lisäksi kirjastossa viihdytään myös pelien ja musiikin parissa

Tampereen pääkirjasto Metson e-kirjakokoelma kasvoi viime vuonna yli 50 prosentilla, kertoo lainauspäällikkö Anu Virtanen. Kasvu tuntuu tähtitieteelliseltä, mutta jos suhteutetaan sitä muun aineiston volyymeihin, on se hyvin pieni siivu kaikesta lainauksesta.

4-vuotias Neele kahmii lastenosastolla satukirjoja. Neelen kainalossa on Dumbo-pehmolelun lisäksi jo monta kovakantista, joiden määrää äiti Ella Kurki toppuuttelee huvittuneena.

– Riittäisiköhän tuo pikkuhiljaa. Me ei ihan kaikkia ehditä lukemaan.

On vaikeaa päättää, mistä kirjoista luovutaan ja mitkä lähtevät mukaan.

Kurki arvioi, ettei ole 15 vuoteen käynyt kirjastossa. Nyt hän kuitenkin päätti uusia kirjastokorttinsa, jotta Neelelle voisi lainata iltasatuja. Tykkään ehdottomasti lukea ennemmin fyysisiä kirjoja, Kurki kommentoi.

– Pystyn keskittymään ihan oikeaan kirjaan paremmin.

Isossa Tampereen pääkirjastossa riittää väkeä päivittäin. Metso on joillekin tärkeä kokoontumispaikka, jonne mennään vaikkapa opiskelemaan.

Paljon muutakin kuin kirjoja

Vaikka on iltapäivä keskellä viikkoa, Metsossa ihmisiä ja puheensorinaa riittää. Opiskelijat ovat kokoontuneet energiapatukoiden ja kahvimukien kanssa tekemään yhdessä koulutöitä. Yläkerrassa istuu eläkeläisiä rupattelemassa lehtisalissa.

Vaikkei mitään lainaisikaan, moni käy kirjastossa opiskelemassa tai rauhoittumassa kiireen keskellä. Aivot voi heittää narikkaan esimerkiksi pelihuoneessa videopelejä pelaten.

6-vuotias Lennart ja 8-vuotias Ahmid ryntäävät pelihuoneeseen virittelemään Minecraftia. Veljekset käyvät Metsossa usein pelailemassa.
Metson musiikkiosastolla on isot rivit vinyylilevyjä.

Metsosta löytyy perinteisten kirjojen lisäksi liuta lainattavia esineitä: CD- ja DVD-levyjä, piha- ja lautapelejä, liikunta- ja urheiluvälineitä, sateenvarjoja sekä kausikortteja muun muassa teattereihin. Musiikkiosastolta voi lainata soittimia ja nuotteja tai käyttää äänieristettyjä musiikkihuoneita.

Fyysisiä kirjoja lainataan reilusti eniten: kaikista lainoista noin 85 prosenttia koostuu painetusta sisällöstä. Hyvänä kakkosena tulevat DVD- ja CD-levyt.

 

Metsossa voi myös viettää aikaa palapelejä kokoamalla.

 

– Minut on yllättänyt, kuinka hitaasti siirtyminen digisisältöihin on tapahtunut. On ajateltu, että kuluttajat siirtyisivät paljon nopeammin e-aineistojen käyttäjiksi, Metson lainauspäällikkö Anu Virtanen toteaa.

Fyysisen aineiston lainaus on ollut ennen koronaa uudessa nousussa, mutta koronavuosi tuotti poikkeuksen. Tästä huolimatta pidemmällä aikavälillä fyysisen aineiston lainaus on laskenut todella vähän.

Tärkeää saada lainata ilmaiseksi

Simo Järvinen vaeltelee dekkarien joukossa. Hänellä on jo valmiiksi iso nippu opuksia käsissään, mutta silti lisää luettavaa löytyy. Lainaan lähtee näytelmäkirjoja ja kaunokirjallisuutta.

Simo Järvinen on kirjojen suuri kuluttaja. Hän maksaa mielellään veroja, jotta voi ahmia jopa kymmeniä opuksia kuukausittain.

Järvinen on lukenut paljon koko ikänsä. Hänen ensimmäiset muistikuvansa lapsuudesta sijoittuvat juuri kirjastoon.

– Olen kirjastojen suuri ystävä ja käyttäjä!

Järvinen lukee jopa kymmeniä kirjoja kuukaudessa. Hänestä on hienoa, että voi sivistää itseään ilmaiseksi.

Pitkien kirjahyllyjen takaa löytyy nurkkaus, jossa on aikuisille suunnattuja lautapelejä. Kaverukset Roope Partiainen ja Kimmo Helen pohtivat, mikä peli kiinnostaisi eniten.

Tällä kertaa kotiin lähdetään ilman lainoja, mutta kaksikko on mielissään siitä, että kaikkea ei tarvitse ostaa. Niin monenlaista voi lainata.

Kimmo Helen (vas.) ja Roope Partiainen puntaroivat, mitä lautapelejä voisivat Metsosta lainata. Partiainen bongaa joukosta tutun pelin, Decrypton.