Yhä useampi haluaa, että koronarokotukset on otettu, ennen kuin tavataan deittikumppaneita. Kuvituskuva.

Korona on muuttanut deittailukulttuuria ja kohtaamiset kasvokkain ovat vähentyneet – “Seuranhaku on siirtynyt kokonaan netin puolelle”

Korona on vähentänyt deittailukumppaneiden näkemistä kasvotusten. Osan mielestä seuraa on ollut entistä hankalampi löytää. Joillekin koronarokotukset ovat ehto tapaamiselle.

Koronan aikana seuranhaku on monella siirtynyt puhelinsovelluksiin, selviää Moreenimedian teettämästä verkkokyselystä.

– Seuranhaku on siirtynyt kokonaan netin puolelle, toteaa yksi kyselyyn vastaajista.

– Se on supistunut vain Tinderiin. Ennen saattoi löytää seuraa tapahtumista tai ravintolastakin, toinen lisää.

Yksi vastanneista kertoo, että koronan aikana on ollut enemmän aikaa selailla deittisovelluksia, kun on ollut niin vähän muuta tekemistä.

– Ei ole ollut juuri lainkaan mahdollisuuksia tavata uusia ihmisiä muualla kuin sovellusten kautta. Jonkun verran olen käynyt treffeillä, mutta aina sitäkin on pitänyt hetki harkita, hän jatkaa.

Myös 20-vuotias helsinkiläinen Yasmin Najjar on hakenut koronan aikana seuraa Tinderistä.

– En ole etsinyt uutta parisuhdetta, vaan enemmän hengailuseuraa ja satunnaista seksiä. Olen kyllä löytänyt sitä, mitä olen etsinytkin.

Najjar alkoi seurustelemaan koronan kynnyksellä, ja suhde jatkui pahimman korona-ajan yli. Najjar erosi kumppanistaan viime maaliskuussa ja on deittaillut kesästä asti.

Rokotuksista kerrotaan deittiprofiilissa

Korona ei ole vaikuttanut Najjarin seuranhakuun merkittävästi.

– On ollut hauska huomata, että todella monella lukee Tinder-profiilissaan, että olen rokotettu. Se kertoo ihmisten arvoista.

Rokotukset nousivat esiin myös verkkokyselyssä.

– Olen muutenkin varovainen ihmisten kanssa keitä tapaan, mutta nyt vielä tuplasti varovaisempi. Rokotukset pitää myös olla kunnossa ennen tapaamista, yksi vastanneista kirjoittaa.

Korona on kuitenkin saanut Najjarin miettimään deittien tapaamista kasvotusten. Hän on joutunut pohtimaan, missä olisi järkevintä nähdä ensimmäistä kertaa.

– Kenenkään kotiin en halua mennä ensitapaamisella. Julkisella paikalla haluaisin nähdä siellä, missä ei ole paljon ihmisiä.

Najjar on päätynyt usein valitsemaan hiljaisen baarin, jossa ei ole väentungosta.

Koronan aikana seuranhaku on lisääntynyt puhelinsovellusten, kuten Tinderin kautta. Kuvituskuva.
FAKTA

Kysely deittailusta koronan aikana

  • Verkkokysely jaettiin marraskuussa muutamaan Facebook-ryhmään.
  • Kyselyyn vastanneita oli 132, joista 81 prosenttia oli naisia.
  • Lähes 80 prosenttia vastanneista on etsinyt koronan aika parisuhdetta. Toiseksi eniten, noin 35 prosenttia, on etsinyt kevyitä seksisuhteita.
  • Yli 90 prosenttia on etsinyt seuraa netistä ja puhelinsovelluksista.
  • Hieman yli puolet kokee, että korona on vaikuttanut deittailuun tavalla tai toisella. 

Etätreffit ovat yleistyneet

Moreenimedian kyselyn mukaan monella deittien tapailu jäi minimiin, kun ensimmäiset kokoontumisrajoitukset tulivat voimaan.

– Erityisesti keväällä 2020 kovien rajoitusten takia korona vaikeutti seuranhakua. Nykyään se ei enää niinkään vaikuta, mutta mietin kuitenkin aina uuteen ihmiseen tutustuessa, että entä jos hänellä on koronatartunta, yksi vastaaja toteaa.

Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista on nähnyt deittejään normaaliin tapaan. Osa taas ei ole uskaltanut tavata uusia tuttavuuksia kasvotusten yhtä matalalla kynnyksellä kuin ennen koronaa.

– Alkuvaiheessa tartunta pelotti itseäni ja treffikumppaneita, sanoo kyselyyn vastannut nainen.

Muun muassa Facetimea, Skypeä ja Whatsappin videopuheluita on käytetty hyväksi etätreffien järjestämisessä.

– Korona oli hyvä syy etätreffeille, esimerkiksi lasilliselle Facetimen äärellä. Se säästää molemmilta aikaa ja vaivaa, toinen kommentoi.