Osassa opiskelijaravintoloita opiskelijat ottavat jo isompia annoksia.

Opiskelijalounaan enimmäishinta nousee lokakuussa 50 senttiä – toimijoiden mukaan se ei riitä

Ukrainan sodan kiihdyttämä inflaatio nostaa opiskelijaravintoloiden raaka-aineiden kustannuksia jatkuvasti. Toimijat toivovat tilanteeseen valtion tukea.

Opiskelija-aterian enimmäishinta nousee lokakuusta alkaen 50 sentillä. Ateria tulee jatkossa maksamaan opiskelijalle 3,20 euroa.

Tampereen ylioppilaskunnan omistaman ravintolayritys Juveneksen kehityspäällikkö Nina Lyytinen kertoo, että hinnankorotus on heidän liiketoimintansa kannalta ehdoton edellytys. Korotus ei kuitenkaan sellaisenaan riitä.

– Raaka-aineet ja välilliset kustannukset ovat kasvaneet sen verran. Ukrainan sodan takia myös tiettyjen raaka-aineiden saatavuus on heikentynyt, Lyytinen sanoo.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Ylva-konsernin liiketoimintajohtaja Anne Immonen on asiasta samoilla linjoilla.

– Korotus on hieno asia, mutta haluaisin, ettei se kaatuisi vain opiskelijoiden niskaan. Myös Kelan ateriatuen pitäisi nousta reilummin. Olemme jo aiemmin toivoneet euron korotusta, Immonen kertoo.

Myös kansainvälisen Sodexon brändi- ja viestintäjohtaja Mira Perander kertoo sähköpostin välityksellä, että ilman korotusta Sodexon opiskelijaravintoloissa olisi ryhdyttävä toimenpiteisiin ja tarjontaa jouduttaisiin mahdollisesti jopa supistamaan.

Ruokalistoihin muutoksia

Raaka-ainekustannusten hillitsemiseksi opiskelijaravintoloiden ruokalistoihin on jouduttu jo tekemään muutoksia. Esimerkiksi kalaa tarjotaan Ylvan UniCafe-ravintoloissa entistä vähemmän.

– Joudumme muokkaamaan ruokalistaa koko ajan ja katsomaan tarkasti, mitä ruokalistalla voidaan pitää. Tietyissä tuoteryhmissä korotuksia tulee jatkuvasti, Immonen kertoo.

Immosen mukaan raaka-aineiden hinnannousu on hurjaa: aiemmin hinnat nousivat vuodessa muutamia prosentteja, nyt tuotteen hinta saattaa nousta kuukaudessa kymmeniä prosentteja.

Ravintoloissa otetaan jo isompia annoksia

Hintojen rajusta noususta huolimatta asiakasmäärien puolesta ravintoloissa ei vielä pelätä. Kaikki kolme toimijaa uskovat yhä opiskelijalounaan hyvän hinta-laatusuhteen houkuttelevuuteen. Lyytisen mukaan opiskelijat tuntuvatkin karsivan päivän muusta ruuasta, sillä Tampereella ja Oulussa Juveneksen ravintoloissa otetaan jo isompia annoskokoja.

– Monelle opiskelijalle lounasravintolassa nautittu lounas on päivän ainoa lämmin ateria, joka on lisäksi ravitseva ja täysipainoinen. Hinnankorotuksesta huolimatta se on edelleen edullinen verrattuna vastaavaan kotona valmistettuun ateriaan. Uskomme, että opiskelijat arvostavat tätä jatkossakin, Sodexon Perander sanoo.

Mitä opiskelijat ajattelevat opiskelijalounaan hinnannoususta? Lue lisää aiheesta täältä.