Eri yliopistoalojen arvostuksen puutteelle voi olla monia eri syitä.

Rahaa, huumoria ja politiikkaa – arvostetaanko kaikkia yliopistoaloja yhtä paljon?

Huumori, palkka ja yhteiskunnallinen keskustelu voivat kaikki kertoa alojen arvostuksesta ja niiden eroista. Nykypäivänä Tampereen yliopistossa eri alojen arvostelu sijoittuu pitkälti yliopistoyhteisön ulkopuolelle.

Tampereen ylioppilaskunnan (Trey) sosiaalipoliittisen vastaavan Otto Haaralan mukaan ilmiössä on kyse muustakin kuin mustavalkeasta teekkarit ja humanistit -vastakkainasettelusta. Eri alojen arvostuksen puute voi löytyä korkeakoulumaailmassa käytetystä huumorista, sukupuoliajattelusta, rahasta, kuin politiikastakin.

-Monesti kuulee vitsejä siitä, että humanistit vain heiluttelevat käsiään ja eivät tee mitään oikeaa, vaikka eihän se tietenkään pidä paikkaansa.

Eri yliopistoalojen välinen arvostus tai sen puute on näkynyt erityisesti viime vuosina julkisessa keskustelussa. Mediassakin on puhututtanut eri yliopistoalojen asema toisten alojen silmissä.

Mikäli yliopistoalojen arvostuksen mittana käytetään rahaa ja palkkaa, voidaan usein huomata selkeä jakauma. Yle uutisoi vuonna 2019 tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan ei ole sattumaa , että kärjessä ovat insinöörit ja ekonomit, kun taas loppupäässä ovat humanistit ja yhteiskuntatieteilijät.

Haarala muistuttaa, että tiedettä tulisi arvostaa myös tieteen itsensä takia, eikä ainoastaan sen kautta, kuinka paljon jokin keksintö tuottaa voittoa rahassa.

Humoristiset haalarimerkit voivat yhdistää, mutta ne voivat toisaalta myös luoda stereotypioita.

Asenteet kumpuavat yliopistoyhteisön ulkopuolelta

Eri alojen arvostuserot eivät näy vain yliopistomaailmassa, vaan yleinen yhteiskunnallinen keskustelu on myös osallisena luomassa mielikuvia eri aloista. Haaralan mukaan yliopistoyhteisöissä arvostetaan usein muita aloja kuin julkisessa keskustelussa.

-Joltakin poliitikolta voi aina välillä tulla kommenttia jossakin mediassa että miksi tällaista asiaa tutkitaan, kun se ei tee rahaa.

Stereotyyppinen yliopistoalojen jaottelu ei ole Haaralan mielestä enää ajankohtaista. Sen sijaan oman opintoalan korostaminen on näkynyt enemmän viime vuosina.

-Itseltänikin löytyy teekkarilakki arkkitehtitaustaisena, mutta ennemmin miellän itseni arkkitehdiksi, kuin teekkariksi.

 

Lue lisää opiskelijoiden ajatuksia eri yliopistoalojen arvostuksesta täältä.