Väitöskirjatutkija Jon Järviniemi on huomannut äärioikeistolaisen ideologian leviämisen jopa keskustaoikeistolaisiin puolueisiin.

Äärioikeiston ideologia on normalisoitunut Euroopassa – tutkija: ”Kehityskulusta voi olla huolissaan”

Äärioikeiston suosio on kasvanut Euroopassa jo 2010-luvun alusta alkaen. Aiemmin lokakuussa selvisi, että Italiaan tulee nousemaan äärioikeistolainen hallitus. Myös muissa maissa äärioikeistolaista liikehdintää on näkyvillä.

Äärioikeistolainen politiikka on tullut hyväksytymmäksi ja normalisoidummaksi Euroopassa, kertoo populistisen poliittisen viestinnän tutkija Jon Järviniemi. Tätä ideologiaa edustavat puolueet nähdään osana puoluejärjestelmää ja niiden kanssa halutaan tehdä yhteistyötä.

– Äärioikeistolainen retoriikka on leviämässä myös esimerkiksi keskustaoikeistolaisiin puolueisiin. Tällaisen liikehdinnän kautta tapahtuvaan ideologian normalisoitumiseen kannattaa mielestäni kiinnittää huomiota, sanoo Järviniemi.

Äärioikeiston suosion lisääntymistä selittää esimerkiksi yhteiskunnalliset kriisit, kuten pakolaiskriisi, joka näkyy vieläkin hyvin selkeästi äärioikeistolaisessa poliittisessa retoriikassa.

– Euroopan poliittisella tilanteella on monia yhtäläisyyksiä 1930-luvun tilanteeseen, mutta on hankala sanoa elämmekö historiaa uudestaan vai emme, kertoo Järviniemi.

Suurin ero 1930-lukuun on kuitenkin se, että silloin monen Euroopan valtion demokratia oli vielä nuori, kun taas nykyään valtioiden demokraattiset hallitusmuodot ovat jo yli satavuotta vanhoja.

Kuuntele aiheesta lisää alta. Haastattelusta on saatavilla myös tekstiversio.