Iltapäivällä tunnelma on raukea, kun koirat lepäilevät sohvilla.

Lapsen tavoin myös koira voi kaivata seuraa työpäivän aikana – Koirapäiväkoti helpottaa eroahdistusta ja tuo uusia eläinystäviä

Koirat tarvitsevat arkipäiviinsä tekemistä ja siksi moni koira viettää osan arkipäivistään päivähoidossa. Helsingin Herttoniemen Koiraparkki on kodinomainen häkitön koirapäiväkoti, jonka tiloissa koirat voivat telmiä yhdessä. 

Koirapäiväkodin päivä alkaa aikaisin aamusta. Suurin osa koirista tuodaan hoitoon ennen aamuyhdeksää. Koirat tervehtivät iloisesti hypähdellen, ja innostuneet haukahdukset kajahtelevat leikkihuoneesta – osa tahtoisi jo päästä tekemään jotakin.

Tällä kertaa mukana on kaksi pentua, joista toinen ei malta pysähtyä hetkeksikään. Se riehuu ja etsii muista leikkikaveria itselleen. Vanhemmat koirat uinuvat sohvalla sillä aikaa.

Ensimmäinen ulkoilulenkki on kymmeneltä. Tänään päästään juoksemaan vapaana koirapuistoon. Koirat tietävät mihin ollaan matkalla ja ovat intoa täynnä. Kirpeä ilma ei haittaa, kun ne leikkivät auringon paisteessa.

Koirat leikkimässä koirapuistossa.
Koirapuistossa on tilaa juosta ja leikkiä.

Jokainen koira on yksilö 

Koirien määrä päiväkodissa vaihtelee päivittäin. Koiraparkissa voidaan hoitaa koiria pidempiäkin aikoja, mutta suurin osa koirista käy vain päivähoidossa. Tänään koiria on kahdeksan, mutta varsinkin loma-aikoina, omistajien matkustellessa, niitä voi olla enemmänkin.

Kaikki ovat tervetulleita päivähoitoon. Ei ole väliä onko pentu vai seniori, kunhan tulee toimeen muiden koirien kanssa. Ennen koiran hyväksymistä päiväkodin asiakkaaksi on tutustumiskerta, jonka aikana henkilökunta tarkkailee sen käytöstä muiden koirien seurassa ja erossa omistajastaan. Aggressiiviset koirat eivät sovi ryhmään. Työntekijöiden täytyy pystyä hallitsemaan koiraa ja sen täytyy olla sisäsiisti.

Koira lepää lattialla pehmolelun kanssa.
Pentu on tutustumassa koirapäiväkotiin. Se tarkkailee muita sivummalta.

Koiraparkin työntekijät ovat koulutettuja eläintenhoitajia, jotka osaavat huomioida koirien yksilölliset tarpeet. Osa koirista viihtyy paremmin omissa oloissaan tai ihmisten kanssa antaen muiden koirien leikkiä keskenään. Jokaiselle tahdotaan luoda mahdollisimman sopiva ympäristö, jossa voi olla stressittä. Joskus tietyt koirat eivät viihdy toistensa seurassa.

– Meillä on laajat tilat, ja tarpeen mukaan koiria voidaan jakaa pienempiin ryhmiin eri huoneisiin, selittää eläintenhoitaja Terho Kouhia esitellessään päiväkotia.

Virikkeitä ja koirakavereita

Omistajilla on erilaisia syitä tuoda lemmikkinsä päivähoitoon. Syynä voi olla koiran eroahdistus, joka purkautuu koko päivän kestävänä uikutuksena, kun omistaja lähtee töihin. Moni päivähoidossa oleva koira on hyvin vilkas ja kaipaa leikkiä sekä virikkeitä. Niille on mielekkäämpää puuhata päivä muiden seurassa, kuin olla yksin kotona.

Useimmiten koiria tuodaan hoitoon kerran tai pari kertaa viikossa. Silloin ne saavat viettää aktiivista päivää laumassa.

– Monelle koiralle se on viikon leikkipäivä, kun pääsee hoitoon.

Päiväkodissa koirat saavat tehdä vapaasti mitä haluavat, eikä niitä pidetä häkeissä. On tilaa juosta ja leikkiä, mutta myös tarpeeksi pehmeitä makuualustoja rauhoittumiseen. Suosituin lepopaikka on sohva, jolla koirat makailevat sovussa.

Kaikilla koirilla ei kotona ole mahdollisuutta tavata muita koiria. Monen omistajan toive onkin, että hoidossa opittaisiin käyttäytymään lajitovereiden kanssa ja saataisiin koirakavereita.

– Tavoitteena on, että koiria pidettäisiin mahdollisimman paljon yhdessä, kertoo Kouhia.

Koirapäiväkodin leikkihuoneen sohvalla seisoo koira.
Leikkihuoneen seinälle kirjataan viikon aikataulut.