Elämyslahjat on yksi aineettomien lahjojen tarjoajista. Aineettomat joululahjat ovat suosiossa niin ympäristökysymysten kuin yhdessä vietetyn ajan arvostuksenkin vuoksi.

Ilmastonmuutos näkyy suomalaisten joululahjatottumuksissa – Koko kansan suosikkilahja ei kuormita maapalloa

Suomalaisten suosikkijoululahja on yhdessä vietetty aika. Joululahjaostoksilla koriin kerätään vähemmän krääsää, ja pukinkonttiin päätyy aineettomia lahjoja.

Useimmat suomalaisista suosivat vastuullisia lahjoja. Tämä selvisi kyselytutkimuksesta, jonka teetti aineettomien lahjojen verkkokauppa Elämyslahjat.

Elämyslahjat Oy:n markkinointikoordinaattori Elina Seppänen kertoo elämyslahjojen kysynnän kasvaneen.

– Tämä johtuu varmaankin osittain maailmantilanteesta, kun uutisoidaan roskan määrästä ja puhutaan kulutuskulttuurin haitoista.

Seppänen uskoo myös koronan vaikuttaneen elämyslahjojen suosioon. Korona-aikana ajanviettopaikkoja suljettiin ja ihmisten liikkumista rajoitettiin.

– Yhdessäoleminen jäi vähäiseksi, joten nyt yhdessäoleminen ja -tekeminen koetaan tärkeiksi, Seppänen päättelee.

Tätä päättelyä tukee suomalaisten vuoden 2021 toivotuin joululahja: yhdessä vietetty aika. Suosituin joululahja selvisi Lidlin toteuttamassa kyselytutkimusessa.

Lahjaksi karsea illallinen

Elämyslahjat valikoimasta suosituimmiksi lahjoiksi Seppänen luettelee extreme-elämykset sekä illalliskonseptit Shitty Dinner ja Illallinen Pimeässä.

Extreme-elämyksiä ovat esimerkiksi tandemhyppy ja superauto-ajokokemus.

Shitty Dinner on kolmen ruokalajin gourmet-illallinen, jossa tarjoilijoiden seassa sekoilee näyttelijöitä. Näyttelijät tekevät illallisesta koomisen improvisaatiollaan ja hulluttelullaan. Usein lahjansaaja ei tiedä, että tarjoilijoiden joukossa on näyttelijöitä. Tämä tekee ruokahetkestä hulvattoman pilan.

Illallinen Pimeässä on myös kolmen ruokalajin gourmet-illallinen, mutta tarjoilu tapahtuu täysin pilkkopimeässä. Elämyksessä aistit ovat herkkinä ruoan maulle sekä koostumukselle. Hienoisetkin vivahteet maistuvat ja muuttavat mielikuvaa ruoasta täysin.

Tampereen Koskikeskuksesta löytyy Elämyslahjat-automaatti, jolla voi ostaa aineettomia lahjoja.

Käytetty joululahja on hyvä joululahja

Nettisivusto Tori.fi:ssä ostetaan ja myydään esimerkiksi käytettyjä tavaroita, autoja ja asuntoja.

Tori.fi:n vuonna 2020 tekemän kyselytutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista halusi säästää ympäristöä joulunaikaan.

Suosituin keino ympäristöystävälliseen jouluun oli käytettyjen lahjojen antaminen. 34 prosenttia ympäristön säästäjistä antaa käytettyjä joululahjoja, 13 prosenttia antaa vain aineettomia lahjoja ja 18 prosenttia on täysin luopunut joululahjojen antamisesta.

Suomalaisten joululahjatottumuksista voi kuunnella Moreenimedian gallupin täältä.