Enni Kaskimiehen kolumni: Hengailla voi ilman alkoholiakin – Miksei siis bilettääkin voisi?

Enni Kaskimies

Iloinen opiskelijajoukko tanssii musiikin soidessa. Tanssilattian lisäksi karaoke houkuttelee useita juhlijoita tulkitsemaan omia bravuurejaan. Käynnissä ovat opiskelijabileet, joita varmasti muistellaan hauskana tapahtumana vielä pitkään. Poikkeuksellista on vain se, että näissä juhlissa kukaan ei ole juonut alkoholia. Olisiko tällainen mahdollista? Voiko lähes erottamattomana parivaljakkona esitetyt, opiskelijabileet ja alkoholin, erottaa toisistaan?

YTHS:n terveystutkimuksen (2016) mukaan opiskelijoista 13,5 prosenttia ei käytä alkoholia. Neljä vuotta aikaisemmin tämä luku oli ollut 11 prosenttia. Tutkimuksen mukaan täysin raittiiden yliopisto-opiskelijoiden määrä on kaksinkertaistunut vuoteen 2000 verrattuna. Lisäksi Darravapaa-yhteisön ideasta lähteneet Sober Furious -yökerhoklubit ovat saavuttaneet suurta suosiota. Siitä huolimatta alkoholi tuntuu edelleen istuvan tiiviisti kiinni opiskelijakulttuurissa.

Päihteettömiäkin tapahtumia kyllä järjestetään säännöllisesti. Tällaisia voivat olla muun muassa lautapeli-illat sekä muut rennot hengailutapahtumat. Nämä ovat toki mukavia, mutta en usko, että niissä ilman kieltoakaan juotaisiin alkoholia humalahakuisesti. Sen sijaan päihteettömiin opiskelijabileisiin en ole vielä törmännyt.

Jokainen saa itse päättää, käyttääkö alkoholia vai ei. Miksi siis täysin päihteettömiäkin opiskelijabileitä pitäisi järjestää? En koe ongelmallisena sitä, että muut opiskelijat käyttävät alkoholia bileissä. Sen sijaan koen ongelmallisena sen, etteivät monet tunnu näkevän muuta vaihtoehtoa.

Opiskelijabileiden ympärillä käytävä keskustelu on usein alkoholipainotteista. Hyvien bileiden merkkinä voidaan pitää sitä, ettei aamulla enää muista, mitä loppuillasta tapahtui. Alkoholia ei ole pakko juoda, mutta bilekulttuuriin liittyvien odotusten vuoksi tämä saatetaan silti kokea välttämättömänä.

Päihteettömiä opiskelijabileitä järjestämällä olisi mahdollista kehittää yliopiston bilekulttuuria uuteen suuntaan. Opiskelijabileet ilman alkoholia eivät ole synonyymi tylsyydelle. Juhlamielessä on kuitenkin pitkälti kyse asenteesta eikä promilleista.