Siskokset Anne Vierikko ja Ulla Jousmäki nauttivat aurinkoisista päivistä myyntipöydällään.

Torikonkari Anne Vierikon mielestä Tammelantorissa on kehuttavaa ja kuittailtavaa – “Mainonta on pielessä”

Tammelantori on merkittävä kohtaamispaikka eri ikäisille. Torimyyjät ja gallupiin vastanneet löysivät torista silti paljon parannettavaa.

Tammelantori kuhisee aurinkoisena lauantaipäivänä ostajia, myyjiä ja kahvittelijoita. Street Food -festivaali on vallannut torin viikonlopun ajaksi. Kävijöitä riittää ruuhkaksi asti, mutta syksyn tullen torin puheensorina ja kahvin tuoksu hiipuvat hiljalleen.

Anne Vierikko on pyörittänyt myyntipöytää siskonsa Ulla Jousmäen kanssa jokaisena aurinkoisena lauantaina. Tori on kaksikolle jo hyvinkin tuttu, sillä myyntipöytää on tullut hoidettua jo usean vuoden ajan.

Vuosien varrella kävijämäärä on Vierikon mukaan lähtenyt huomattavaan laskuun. Torin suurin asiakaskunta koostuu iäkkäistä ihmisistä, mutta nuoriakin torilta vielä löytyy. Pääasiallista syytä kävijämäärän laskuun Vierikko ei osaa kertoa, mutta pohtii mainonnalla olevan osansa asiaan.

– Mainonta on pielessä. Toria pitäisi mainostaa muutenkin kuin mustallamakkaralla ja kahvilla, Vierikko pohtii.

Lisää tapahtumia ja enemmän digiä

Vierikon mukaan tapahtumat olisivat erittäin tervetulleita Tammelantorin syksyyn. Talvella ja syksyllä järjestettävien tapahtumien ehtona olisi Vierikon mukaan kate. Vierikko toivoo, että kaupunki rakentaisi torille siron katteen, jotta torilla viihdyttäisiin talvisaikaan paremmin ja myyntipöytien pitäminen onnistuisi myös silloin.

Tampereen Torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Tiina Kopra kuitenkin kertoo, ettei syksylle ole suunniteltu varsinaista tapahtumaa. Joulumarkkinat ovat seuraava suuri tapahtuma Tammelantorilla.

Hieman kritiikkiä Vierikolta saa myös Tammelantorin varausjärjestelmä. Netissä toimivasta Varaamo.fi-järjestelmästä jokainen voi itse varata haluamansa myyntipöydän. Varaus ei kuitenkaan onnistu suoraan torilta.

– Kaiken ollessa nykyään digitaalista, miksei täälläkin olisi mainostaulua, josta voisi varata pöydän ja nähdä, mitkä pöydät ovat vapaana, Vierikko ehdottaa.

Puheenjohtaja Kopran mukaan torille ei voida kuitenkaan juuri nyt tehdä suuria muutoksia, sillä kaupunki suunnittelee parkkihallia Tammelantorin alle.

– Se hanke voi tapahtua pian tai vasta kymmenen vuoden päästä, Kopra kommentoi.

Tammelan torin myyntipöydät varataan Varaamo.fi -järjestelmän kautta. Vilkkaasta päivästä huolimatta moni pöytä seisoo tyhjillään.

Tärkeä kohtaamispaikka

Parannusehdotusten lomassa Vierikko haluaa kuitenkin muistuttaa Tammelantorin tärkeydestä.

Tammelantori on paras tori, monipuolinen ja täällä on kaikkea.

Torille kaivattua elävyyttä tuovat vanhemmat ihmiset. Vierikon mukaan tori on erittäin tärkeä kohtaamispaikka ja toimii sosiaalisena paikkana vanhemmille ihmisille. Samat henkilöt saattavat vierailla torilla useitakin kertoja päivässä.

– Kun oppii tuntemaan ja tietämään toisensa, on mukavaa jutella, eikä ole pakko ostaa mitään, Vierikko tiivistää.

 

Ihmisten ajatuksia Tammelantorista ja sen tilanteesta pääset lukemaan täältä.