Äänipalveluiden jatkuva kuuntelu kertoo yhteiskunnan suorituskeskeisyydestä, arvioi Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen apulaisprofessori Henna-Riikka Peltola.
– Yhteiskunnan tehokkuuden ihanne johtaa siihen että, kuunnellaan musiikkia ja podcasteja samalla, kun tehdään jotain muuta. Silloin tulee olo, että on saanut tehtyä paljon kerralla.
Taustaäänten haluaminen elämään voi kertoa myös siitä, että on vaikea olla hiljaisuudessa eikä oikein siedä tylsyyttä. Peltola arvioi, että aina on ollut ihmisiä, jotka eivät siedä toimettomuutta, mutta nykyään erilaiset viihdykkeet mahdollistavat tylsyyden välttelemisen uudella tavalla.
– Monille on vaikea olla omien ajatustensa kanssa ja kestää paikallaanoloa.
Uskon, että vaatimus hiljaisuudesta kasvaa, toivottavasti.
Äänipalveluista apua yksinäisyyteen
Peltolan mukaan jatkuva kuulokkeiden käyttö esimerkiksi perheen kesken voi eristää ja vaikeuttaa sosiaalisia suhteita, sillä kuulokkeet päässä ihmiset eivät ole yhtä vastaanottavaisia ja läsnä tilanteessa. Sosiaaliset suhteet voivat jäädä huomiotta. Toisaalta Peltola painottaa myös sitä, että äänipalvelut voivat tuoda helpotusta esimerkiksi yksinäisyyteen.
– Musiikkia tai puhetta kuunnellessa voi tulla tunne siitä, että jokin toinenkin on tilassa läsnä. Yksinäiselle hiljaisuus voi olla pelottavaa.
Jatkuva kuulokkeilla kuunteleminen voi kuitenkin johtaa huomaamatta kuulovaurioihin, joita Peltola pitää hyvin vakavana ongelmana.
Vastatrendi tulevaisuudessa mahdollinen?
Äänipalvelut ovat olleet suuressa nosteessa muutamien vuosien ajan, mutta tämä trendi ei ole todennäköisesti ikuinen. Peltola uskoo silti, että myös tulevaisuudessa tulee olemaan ihmisiä, jotka kulkevat kuulokkeet korvilla aina kun mahdollista.
Vaikka kuulokkeet tuskin ovat katoamassa, Peltola uskoo, että vastatrendinä hiljaisuutta aletaan taas arvostamaan ja vaalimaan.
– Uskon, että vaatimus hiljaisuudesta kasvaa, toivottavasti.
Lue tamperelaisten kuuntelutottumuksista Moreenimedian gallupista täältä.