Tekoälypalvelu ChatGPT on tullut kuluneen vuoden aikana monelle tutuksi. Kuvituskuva: Focal Foto / Flickr.com

Alle kolmannes nuorista luottaa tekoälyyn, iäkkäät kriittisimpiä – ”Kyllä tässä on kohtalaisen iso työ edessä”

Suurin osa suomalaisista haluaa oppia tekoälystä lisää. Asiantuntija tarjoaisi lisää koulutusta tekoälyn turvallisesta käytöstä.

Suomalaiset nuoret luottavat tekoälyn luomaan sisältöön vanhempia ikäryhmiä enemmän. Luottamus ei silti ole nuortenkaan parissa merkittävää, sillä vain noin 30 prosenttia 18–24-vuotiaista kertoo luottavansa sisältöön. Yli 65-vuotiailla sama luku on alle kymmenen prosenttia. Tulokset tulevat ilmi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tuoreesta Digiturvabarometrista.

DVV:n johtavan erityisasiantuntijan Kimmo Rouskun mukaan taustalla vaikuttavat sukupolvien väliset erot. Nuorille digimaailma on lähtökohtaisesti tutumpi, ja tekoälyyn on voitu tutustua esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Vanhemmille ikäluokille ilmiö voi olla vieraampi.

– Yleensä nuoret suhtautuvat luottavaisemmin, oli kyseessä mikä tahansa digimaailman ilmiö tai palvelu. Mitä vanhempi henkilö on kyseessä, sitä varovaisemmin suhtaudutaan kaikkeen uuteen, Rousku tiivistää.

Luottamus rakentuu kokemusten kautta

Rousku pitää kriittisyyttä hyvänä asiana, mutta kannustaa rohkeuteen. Hänen mukaansa luottamus tekoälyyn on vielä vähäistä, koska ihmisillä ei ole ollut mahdollisuutta tai kykyä tutustua tekoälyyn kunnolla.

Hän huomauttaa, että tekoälypalvelut eroavat siitä digiympäristöstä, mihin ihmiset ovat tottuneet. Tekoälyn käyttäminen vaatii uudenlaista taitoa erottaa virheellinen tai vinoutunut tieto oikeasta.

Ratkaisuksi Rousku tarjoaa ohjeistusta ja koulutusta tekoälyn turvalliseen hyödyntämiseen. Oppimishaluakin riittää: barometrin mukaan yli puolet suomalaisista haluaa oppia lisää tekoälyn turvallisesta käytöstä. Yli 65-vuotiaissa osuus on suurin, noin 70 prosenttia.

– Koulutus antaa mahdollisuuden tutustua tekoälyyn ja hyödyntää sitä. Jos kokemus on positiivinen, myös luottamus alkaa pikkuhiljaa rakentua. Mutta kyllä tässä on kohtalaisen iso työ edessä.