Sähkötupakat ovat eri värisiä, mallisia ja ne voivat jäljitellä jopa leluja. Lähde: Unsplash

Sähkötupakan käyttö jopa kolminkertaistunut peruskouluissa – ”Nuorella voi olla vape, eikä vanhempi edes tunnista sitä”

Sähkötupakoita markkinoidaan jännittävinä ja houkuttelevina tuotteina kokeilunhaluisille nuorille.

Sähkösavukkeen eli ”vapen” päivittäinen käyttö on yleisempää peruskoululaisilla ja ammattikoululaisilla kuin lukiolaisilla, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hiljattain julkaisemasta tutkimuksesta.

– Nuoret ovat aina olleet kokeilunhaluisia ja kapinallisia, toteaa Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n Nuoret-osaston päällikkö Ilmo Jokinen.

Jokisen mukaan vapesta luodaan markkinoilla mielikuvaa, jossa sen käyttäjä on hyvännäköinen, rohkea ja villi henkilö, jolle tapahtuu hyviä asioita. Sähkötupakkaa markkinoidaan erityisesti niille, jotka etsivät vielä omaa elämäntapaansa ja arvomaailmaansa. Kohderyhmänä ovat nuoret 14-vuotiaasta ylöspäin.

THL:n tutkimus toteutettiin Suomessa peruskoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Peruskoululaisten keskuudessa vapen päivittäinen käyttö on noussut kahden viime vuoden aikana jopa kolminkertaiseksi.

Jokisen mukaan eroja ryhmien välillä voidaan perustella esimerkiksi perheen sosioekonomisella taustalla sekä vanhempien antamalla tuella.  Jokinen toteaa lukiolaisten pitävän terveydestään keskimäärin parempaa huolta.

Trendi, jossa vanhemmat eivät pysy mukana

Vapet ja Suomeenkin rantautuneet nikotiinipussit ovat Jokisen mukaan suosittuja niiden saatavuuden, helppokäyttöisyyden sekä huomaamattomuuden vuoksi. Niitä on helppo käyttää vanhemmilta ja koululta salassa, koska ne eivät esimerkiksi haise. Usein vapeissa on kuitenkin paljon enemmän nikotiinia tavalliseen tupakkaan verrattuna.

– Se aiheuttaa nuorille “oloja”, eli hetkellistä voimakasta päihtymisen tunnetta.

Savuton Suomi 2030 -hanke pyrkii tekemään Suomesta savuttoman ja nikotiinittoman, mutta Jokinen ei näe sen toteutuvan tällä menolla. Etenkään, kun uusi hallitus aikoo vapauttaa sähkötupakoiden ja nikotiinipussien pääsyä markkinoille. Hän epäilee riippuvaisten määrän vain nousevan.

– Nikotiini ei todellakaan ole mikään terveystuote.

Eräs keino ongelman hillitsemiseen on vanhempien omatoiminen tietoisuuden lisääminen, jolloin he osaisivat asettaa rajoja lapsilleen.

– Nuorella voi olla vape, eikä vanhempi edes tunnista sitä.