Uffilta löydetyt vintage-farkut ovat Pedi Pirveisin luottohousut.

Opiskelijoiden vaatekaapeissa näkyy second hand -vaatteiden suosio – ”Etenkin Uffin hinnoista huomaa, että kirppistely on nyt suosittua”

Käytettyjen vaatteiden ostaminen on suuressa suosiossa tällä hetkellä. Kirpputorit vilisevät ihmisiä ja Uffin kassoilla riittää jonoa.  Moreenimedia pääsi kurkistamaan opiskelijoiden vaatekaappeihin, joissa ysäri ja 2000-luku vallitsevat.

Tampereen yliopiston toisen vuoden lääketieteiden opiskelija Pedi Pirveisi tunnistaa tämän suosion. Valtaosa hänen vaatteistaan on käytettyjä. Hän esittelee vaaterekkiään, jossa hänen lempivaatteensa ovat siististi järjestyksessä.

– Ostan vaatteita kirpputoreilta, koska hinnat ovat halvemmat ja sieltä voi löytää uniikkeja kappaleita. Sellaisia, mitä ei kauheasti näe muilla.

Ysäri ja nollarimuoti ovat tulleet takaisin, mikä osiltaan selittää second hand -vaatteiden suosiota. Nollarilla tarkoitetaan 2000-luvun alun muotia, kuten matalavyötäröisiä housuja ja muhkeita korkokenkiä.

Pedi Pirveisi esittelee farkkutakkiaan.
Pedi Pirveisillä menee vaatteisiin keskimäärin 30-40 euroa kuussa. Nykyinen heikompi taloudellinen tilanne on vähentänyt vaatteiden ostoa.

Pirveisin vaatekaapissa näkyy myös nollari ja 90-luvun muoti. Hän saa eniten inspiraatiota ”nineties New York” -muotisuuntauksesta, mikä myös kuvaa hänen tyyliään parhaiten. Tällä viitataan tyyliin, joka oli muodissa New Yorkissa 90-luvulla. Tämän hetken suosituista trendeistä Pirveisi eniten pitää leveistä farkuista, ylisuurista takeista sekä Timberland-kengistä.

– Tykkään enemmän ysärin muodista kuin nollarin. Omistan paljon oversized-vaatteita ja kulunutta tekstuuria. Nyt on kuitenkin tullut ostettua vähemmän vaatteita taloudellisen tilanteen takia.

Pinterest on hänen mukaansa hyvä alusta, josta voi etsiä ideoita omaan vaatekaappiin. Sovellus on ilmoitustaulutyyppinen kuvien ja linkkien jakopalvelu. Hakemalla sovelluksesta esimerkiksi ”90s fashion” näkyviin tulee erilaisia kuvia, joissa tämän aikakauden muoti näkyy. Kuvat voi tallentaa omaan kansioon ja myöhemmin selata niitä.

Kuvassa on lähikuva vaaterekistä ja siinä olevista vaatteista
Nahkatakki on Pirveisin yksi lempivaatekappaleistaan, sillä se käy monen asukokonaisuuden kanssa.

Denimistä on moneksi

Yhteiskuntatutkimuksen toisen vuoden opiskelijan Hilda Suorlahden perheessä on aina ostettu vaatteet käytettynä – lapsena hänellä ei ikinä ollut uusia. Nykyään häntä kiinnostaa second hand -vaatteissa niiden vastuullisuus sekä nollarimuoti. Myös hän arvostaa vaatteiden halvempaa hintaa, vaikka ne ovatkin nyt kalliimpia kuin ennen.

– Etenkin Uffin hinnoista huomaa, että kirppistely on nyt suosittua. Usein vaatteet ovat mielestäni ylihinnoiteltuja, eikä niihin ole aina opiskelijabudjetilla varaa, Tampereen yliopistossa opiskeleva Suorlahti sanoo.

Suorlahden vaatekaapista löytyy monia tällä hetkellä nähtäviä trendejä. 2000-luvun alku on hänen lempiaikakautensa muodissa – ja sen huomaa. Suorlahti esittelee minulle hänen low waist -housujaan, pitkiä hameitaan sekä nahkatakkiaan. Näiden trendien lisäksi hän pitää cargo- eli reisitaskuhousuista. Niitä hänellä on kolmet.

Hilda Suorlahti esittelee farkkutoppiaan
Hilda Suorlahti rakastaa paidoissa avoselkää sekä leikkauksia.

Kuten Pirveisi, myös Suorlahti käyttää pukeutumisessaan paljon denimiä. Tämä näkyy takeissa, housuissa sekä paidoissa.

– Käytän paljon denimiä, koska se on ajaton materiaali, mukava päällä ja sopii monen kanssa. Se toimii rennossa ja vähän siistimmässä asukokonaisuudessa.

Yksi kirpputorien suosiota selittävä tekijä voisi olla juuri siellä myytävien vaatteiden ajattomuus. Eri aikakausien kierrättäminen muodissa mahdollistaa samojen siluettien ja materiaalien säilymisen vuodesta toiseen.

Käytettyjen vaatteiden saatavuus lisääntynyt

Kirpputorit ja second hand -liikkeet ovat lisääntyneet hurjaa vauhtia, ja niitä tulee koko ajan lisää. Nyt myös nettikirpputorit ovat yleistyneet.

Suorlahti ostaa suurimman osansa vaatteistaan Tisestä, puhelinsovelluksesta, jossa voi ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita. Hänen mukaansa sieltä on helppo löytää omantyylisiä vaatteita ja valikoima on laaja. Parhaimmat löydöt löytyvät kuitenkin ulkomaiden vintage-kaupoista.

– Ulkomaiden vintage-kaupoissa on paras hinta-laatusuhde. Siellä on muutenkin hienompia vaatteita, sellaisia, joita ei Suomesta löydy, Suorlahti kertoo.

Tisen kaltaiset sovellukset mahdollistavat myös tuotteista tinkimisen ja tarjouksien tekemisen – siitä ainakin opiskelijan lompakko kiittää.

Kuvassa näkyy auki oleva vaatekaappi, jossa on vaatteita rekissä ja hyllyssä.
Suorlahden vaatekaapista löytyy paljon ajattomia vaatekappaleita, jotka ovat säilyneet useita vuosia käytössä.