Markkinoilla on paljon laitteita, joita kaupitellaan soveltuvina unen mittaamiseen. Erilaiset kellot ovat yleisiä, ja suomalainen mittarisormuksia valmistava Oura on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Myös monissa uusissa puhelimissa on jonkinlainen terveyssovellus, joka laskee sängyssä vietettyä aikaa.
– Nämä laitteet eivät kuitenkaan oikeasti kykene mittaamaan unta, vaan ne mittaavat sen sijaan esimerkiksi sykettä, liikettä ja ruumiinlämpöä, tai jotain näiden yhdistelmää, kertoo unilääkäri Henri Tuomilehto.
– Unen mittaaminen oikeasti vaatisi aivosähkökäyrän käyttöä. Tänä päivänä ihmiset käyttävät tosi paljon näitä mittareita vääriin juttuihin.
Mittarit ovat hyvä renki mutta huono isäntä
Jos ei ymmärretä mitä mitataan ja mihin saatua tietoa kannattaa käyttää, voi mittaamisesta ja pisteytyksiin keskittymisestä pahimmillaan olla haittaa ihmisten nukkumiselle. Unentarve on jokaisella yksilöllinen, ja siinä esiintyy muutenkin vaihtelua. Tällöin yksittäisen yön nukkumisella ei ole aivan valtavaa merkitystä, sillä jatkumo on hyvinvoinnin kannalta tärkeämpi.
Siinä, että joka aamu kellosta tarkistaa miten on nukkunut, ei Tuomilehdon mukaan ole järkeä.
– Ihmistä voi alkaa ahdistaa, jos katsoo aamulla kellosta, että on nukkunut huonosti.
Uneen voi panostaa siinä missä muuhunkin terveyteen
– Laitteista voi olla hyötyä pidempiaikaisten trendien mittaamisessa, ja niitä voi hyvin käyttää elämäntapamuutosten apuna, kertoo Tuomilehto.
Mittarin avulla voi seurata sykevälivaihteluita ja sitä kautta havaita positiivista kehitystä, mikä motivoi jatkamaan muutosta.
Jos mittaria käyttää oikein, voi se Tuomilehdon mukaan myös parantaa itsetuntemusta. Itse hän ei silti käytä mittareita, vaan keskittyy kuulostelemaan kehonsa omia signaaleja, mitä hän opettaa myös potilailleen.
– Hyvän unen kannalta tärkeintä on panostus nukkumiseen, kuten mihin tahansa elintapaan, kertoo Tuomilehto.
Unilääkärikään ei erikoisosaamisestaan huolimatta aina nuku hyvin.
– Minullakin tulee huonoja öitä, se ei ole vaarallista. Jos on ollut yksi huono yö, aivot kyllä korjaavat ja seuraavana yönä voikin jo tulla nukkuneeksi paremmin.
Kysyimme gallupissa miten ihmiset seuraavat unenlaatuaan, lue gallup tästä.