Heta ja Lotta pohtivat, että tietoa mielenterveyspalveluista pitäisi jakaa nuorten lisäksi myös vanhemmille.

Nuoret ovat huolestuneita kavereista ja hoitopalveluista – “Ongelmat huomataan vasta kun on liian myöhäistä”

Nuoria aikuisia huolestuttivat tamperelaisten terveyspalveluiden pitkät jonot sekä epätietoisuus tarjottavista palveluista.

Rikosuutisia, syrjäytymistä ja päihdeongelmia. Jo nuoriin liittyvät uutisteemat herättävät huolta. Toimittaja selvitti, millainen käsitys kansalaisilla on kavereiden auttamisesta ja kaupungin palveluista.

Koulunvaltaukseen Tampereen yliopistoon saapunut Sami Kaita kertoo olevansa huolissaan jostakusta lähes päivittäin. Kaita auttoi hiljattain ystävää käymällä hänelle kaupassa. Myös oma vointi mietityttää.

– On ollut toistuvan masennuksen kanssa ongelmia lähestulkoon koko aikuisiän, niin jos sairastuu, jännittää, saako apua tarpeeksi ajoissa (YTHS:ltä). Yhteiskunnassa on sellainen näkemys, että mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat enemmän ihmisen omaa vikaa. Ongelmat huomataan vasta sitten kun on liian myöhäistä.

Sami Kaita saapui pitämään puhetta koulunvaltaukseen. Häntä huolestuttaa, ettei mielenterveysongelmista puhuta.

– Kaveri kohtasi ikävää kommentointia netissä, ja oli maassa. Olen ollut siitä huolissani, kertoo turkulainen Kim Hämäläinen.
Hämäläinen uskoo, että huolta voi lähteä purkamaan keskustelemalla ja selvittämällä ongelman luonteen.

Kim Hämäläinen on saapunut Tampereelle Turusta.

Tampereen kaupungin palveluita pidettiin ruuhkautuneina, ja tietoa niistä oli niukasti.

– Myös vanhemmille (tulee antaa tietoa), että he voisivat ohjata nuoria. Ei pidä jättää vaan nuorten harteille, kertovat Heta ja Lotta.

 

Gallupin voi myös kuunnella alta.

Lue nuorten ongelmista lisää täältä.

Audio source missing