Väitöskirjatutkija Mirka Kivimäki uskoo, että tutkimusrauhoituksista käytävä kilpailu lisää paineita.

Opiskelijat kohtaavat yliopistossa pärjäämisestä kovia paineita – ”Jotenkin riittämättömältä tuntuu” 

Gallupiin vastanneita yhdisti kokemus siitä, ettei riittämättömyyden tunteesta puhuta yliopistolla tarpeeksi. 

Moreenimedian gallupiin tyhmyyden tunteesta yliopistossa vastasivat ensimmäistä vuotta opiskeleva Viivi (sukunimi ei tiedossa), gradua tekevä Elias Heikkilä sekä väitöskirjatutkija Mirka Kivimäki. Gallupiin vastanneet eivät varsinaisesti ajatelleet kärsivänsä huijarisyndroomasta, mutta tunnistivat opiskeluissa ja töissä esiin nousevan riittämättömyyden tunteen.

– Jotkut ovat jotenkin tosi tosi älykkäitä, mistä nousee tunne, että pitäisikö mun nyt olla samalla tasolla, kertoo Sini.

Ilmiö ei yllä ainoastaan opiskelijoihin, sillä myös yliopiston henkilökuntaan kuuluva, väitöskirjatutkija Mirka Kivimäki tunnistaa ajattelutavan. Kivimäki ajattelee ilmiön korostuvan nimenomaan yliopistomaailmassa.

– Yliopistolla työskentelyssä on monenlaista epävarmuutta. Jos se oma työura ei mene suunnitellusti, niin voi ehkä helposti ruveta ajattelemaan, että onko syy jotenkin itsessä tai siinä omassa kyvyssä. Ja silloin voi nousta esiin ajatus, että liittykö tämä jotenkin omaan älykkyyteen.

Sini on pohtinut, pitäisikö hänen olla koulussa ollenkaan.
Elias Heikkilä kertoo vertaavansa itseään aina parhaiten osaaviin, mikä lisää paineita.
Mirka Kivimäki voisi kuvitella itsekin osallistuvansa keskusteluun riittämättömyyden tunteesta yliopistossa.

Voit lukea gallupin tästä tai kuunnella sen alta:

Psykologin mukaan yliopistoilla olisi keinoja helpottaa opiskelijoiden paineita. Lue lisää tästä.