Viidennes 20–39-vuotiaista naisista kertoo jättäneensä käymättä lääkärissä rahanpuuteen vuoksi. Kuva: Pixabay

Joka viides alle 40-vuotiaista naisista kertoo pelkäävänsä ruoan loppumista rahanpuutteen vuoksi – ”Muutokset toimeentulossa saattavat olla kohtalokkaita”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus osoittaa, että toimeentulon vaikeudet ovat kaikista yleisimpiä nuorten keskuudessa. 20–39-vuotiaista miehistä 26 prosenttia ja naisista 33 prosenttia kertoi joutuneensa tinkimään ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä rahanpuutteen vuoksi.

Toimeentulon vaikeudet ovat THL:n Terve Suomi -väestötutkimuksen mukaan kaikista yleisimpiä nuorimmassa ikäryhmässä. Tutkimusprofessori Sakari Karvosen mukaan ilmiön yleisyyttä nuorten keskuudessa selittää se, että nuorilla on keskimääräistä vähemmän taloudellisia resursseja reagoida toimeentulon muutoksiin.

Talouteen liittyvillä huolilla on myös selkeitä vaikutuksia nuorten mielenterveyteen.

– Taloudelliset huolet vievät huomiota ikäryhmästä riippumatta, mutta nimenomaan nuoret naiset ovat näkyneet meidänkin mielenterveysluvuissa. Ahdistuneisuus ja muut mielenterveyden huolet lisääntyivät kaikista eniten korona-aikana, jolloin tutkimus toteutettiin, Karvonen toteaa.

FAKTA

Huoli toimeentulosta kasvanut viime vuosina

  • THL:n Terve Suomi -tutkimuksesta selviää, että joka viides aikuinen on joutunut tinkimään ruoasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä rahanpuutteen takia.
  • Kyselyyn vastasi 28 000 Suomessa asuvaa 20 vuotta täyttänyttä, ja se toteutettiin syksyllä 2022 sekä keväällä 2023.
  • Pelko ruoan loppumisesta on kasvanut vuosien 2020 ja 2022 välillä. Vuonna 2020 osuus 20–64-vuotiailla naisilla oli noin 14 prosenttia, kaksi vuotta myöhemmin reilu 16 prosenttia.  

Taloudellisilla huolilla on kauaskantoisia seurauksia

Karvosen mukaan nykyisen hallituksen opiskelijoihin kohdistamat leikkaukset lisäävät huolta entisestään.

– Osalla on lainoihin liittyviä huolia ja osalla perhettäkin, jolloin pienetkin muutokset toimeentulossa saattavat olla kohtalokkaita ja herättää kovasti huolta.

Karvonen kertoo, että tutkimuksen nuorimmassa ikäryhmässä on paljon lapsiperheitä, joilla on jo valmiiksi toimeentulon kanssa vaikeuksia. Toimeentulo-ongelmien pitkittyminen näkyy vanhempien välisessä suhteessa ja vaikuttaa lasten elämään.

– Erityisesti on rekisteriseurantojen perusteella nähty, että pikkulapsivaiheessa koetut taloudelliset ongelmat näkyvät lapsen myöhemmässäkin elämässä aikuisuuteen asti erilaisina terveydellisinä ja sosiaalisina vaikeuksina.