Parempi urheilumenestys on yhteydessä parempaan ravinnonsaantiin. Kuva: Unsplash

Nuoret naishiihtäjät kärsivät helposti hiilihydraattivajeesta − sosiaalisen median luomat ulkonäköpaineet voivat johtaa liian vähäiseen energiansaantiin

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan riittävä energian ja hiilihydraattien saanti on merkittävä haaste nuorille naishiihtäjille. Riittävä ravinnonsaanti on edellytys hyvälle urheilusuoritukselle ja kehitykselle.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin, onko naishiihtäjien ravitsemus kestävyysurheilijoiden suositusten mukaista. Tutkimustuloksista selviää, etteivät he saa tarpeeksi hiilihydraatteja.

− Kestävyysurheilija tarvitsee hiilihydraatteja todella paljon ja niitä syödään helposti aivan liian vähän. Urheilijat eivät  välttämättä tiedosta ja ymmärrä, kuinka paljon hiilihydraatteja pitäisi oikeasti saada, väitöskirjatutkija Oona Kettunen kertoo.

Tutkimuksen mukaan rasvan ja proteiinin osuus sen sijaan täyttivät urheilijoiden saantisuositukset.

Hiilihydraatteihin liitetty negatiivinen mielikuva voi Kettusen mukaan vaikuttaa myös nuorten naishiihtäjien liian vähäiseen hiilihydraattien saantiin.

− Sosiaalisella medialla on suuri vaikutus tässäkin asiassa. Etenkin nuoret urheilijat ovat hyvin alttiita ulkonäköpaineille.  Nuoret törmää tietoon nimenomaan mediassa, ja siellä leviävä tieto hiilareista pahana johtaa väärään informaatioon.

FAKTA

Hiilihydraatit tukevat nuorten naishiihtäjien suorituskykyä

  • Oona Kettunen väitteli nuorten naishiihtäjien ravitsemuksen ja suorituskyvyn yhteyksistä lokakuussa.
  • Tutkimuksessa selvitettiin, onko hiihtäjien ravitsemus kestävyysurheilijoiden suositusten mukaista ja esiintyykö heillä liian vähäiseen energiansaantiin liittyviä fysiologisia oireita.
  • Ravitsemussuositusten mukaan hiilihydraattien tulisi täyttää 45−60 prosenttia energian kokonaissaannista.
  • Paljon harjoittelevan kestävyysurheilijan voi olla tarpeellista kattaa energiantarpeestaan jopa 70 prosenttia hiilihydraateilla.

Ravitsemuskoulutuksella kohti parempaa ravinnon saantia

Tutkimustulosten perusteella paremmalla ravitsemusosaamisella oli positiivisia vaikutuksia hiilihydraattien saantiin. Laadukkaan ravitsemuskoulutuksen rooli on siis tärkeä nuorten naishiihtäjien ja heidän kanssaan toimivien henkilöiden keskuudessa.

Kettunen kertoo, että ravitsemuskoulutusta ollaan kehittämässä koko ajan parempaan suuntaan.

− Maajoukkue ja akatemiatoiminnassa mukana olevilla on jonkin verran ravitsemuskoulutusta, mutta tämä on asia, jota kehitetään ja parannetaan koko ajan.