Kotimaanmatkailu tarjoaa vaihtoehdon etelän lämmölle. Kuva: flickr.com

Etelänmatkat houkuttelevat jälleen suomalaisia – ”Ihmiset pitävät matkailua oikeutenaan, jota pandemia häiritsi”

Suomalaiset matkustavat nyt lähes yhtä paljon kuin vuonna 2019. Etenkin ulkomaanmatkojen suosio on jälleen kasvussa. Asiantuntija toivoo, että Suomessa panostettaisiin jatkossa monipuoliseen matkailutoimintaan.

Suomalaiset matkustivat kesällä 2023 lähes yhtä paljon kuin ennen koronaviruspandemiaa. Tilastokeskuksen mukaan touko–elokuussa 2023 tehtiin yhteensä noin 12,3 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajan matkaa. Vuonna 2019 matkoja tehtiin noin 14,1 miljoonaa.

– Ihmiset ovat pitäneet matkailua oikeutenaan, jota pandemia häiritsi, sanoo Lapin yliopiston matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola.

Matkustusmäärät ovat hiljalleen palanneet entiselle tasolle. Veijolan mukaan ihmisten asenteissa on kuitenkin tapahtunut osittainen muutos, eivätkä kaikki pidä matkustamista kulttuurisena itsestäänselvyytenä.

Erityisesti ulkomaanmatkat lisääntyivät koronavuosien jälkeen. Kesällä 2023 yöpymisen sisältäneitä ulkomaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin noin 2,6 miljoonaa, mikä on yli kymmenen prosenttia enemmän kuin kesällä 2022. Suosituimpia kohteita olivat Viro, Ruotsi, Kreikka ja Espanja.

Kotimaanmatkailu laskussa

Pandemian aikana suosituksi muodostunut kotimaanmatkailu sen sijaan väheni jo toista vuotta peräkkäin. Vuonna 2023 yöpymisen sisältäneitä kotimaan vapaa-ajanmatkoja tilastoitiin kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.

Lisääntynyt kotimaanmatkailu näkyi pandemian aikana positiivisina ilmastovaikutuksina. Junamatkustuksesta tuli kestävämpi vaihtoehto lentämisen tilalle.

Ulkomaanmatkojen suosion jälleen kasvaessa Veijola toivoo, että Suomessa panostettaisiin monipuoliseen matkailutoimintaan, joka ei vaatisi lentämistä tai uudisrakentamista.

– Jokainen äänestää omilla valinnoillaan, minkälaista tulevaisuutta haluaa edistää.