Kalastuksen suosio on kasvanut naisten keskuudessa. Kuva: Pixabay

Suomalaisista kolmannes harrastaa kalastusta − ”Nuoret ovat kiinnostuneita omavaraisuudesta”

Naiskalastajien osuus kasvoi viisi prosenttia vuodesta 2020. Mimmit kalastaa -hanke pyrkii toiminnallaan tuomaan kalastusta näkyvämmäksi myös naisille.

Vapaa-ajankalastajien määrä kasvoi vuonna 2022 1,8 miljoonaan, selviää Luonnonvarakeskuksen tilastosta. Eniten kasvua tapahtui 25–44-vuotiaiden joukossa, jossa kalastuksen suosio nousi yli 50 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Edellisen kerran vapaa-ajankalastajien määrä oli vastaavissa lukemissa vuonna 2008.

Mimmit kalastaa -hankkeen viestintäkoordinaattori Tintti Drake Suomen Vapaa-ajankalastajista arvioi, että kalastamisen suosioon on vaikuttanut trendien muutos: ekologisuus ja lähiruoka ovat nouseva trendi.

− Kalastus alkaa trendaamaan eri tavalla siinä missä metsästyskin. Ennen kalastustaito on tullut monille perimän mukana, mutta tämä on ajan saatossa hiipunut. Nuoret ja nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita omavaraisuudesta ja haluavat oppia muun muassa kalastamaan, Drake kertoo.

Tilasto kalastuksen suosion kasvusta.

Naiskalastajille jalansijaa

Myös naiskalastajien määrä on ollut nousussa. Vuonna 2022 yli 600 000 naista kertoi harrastavansa kalastusta, kun vuonna 2020 vastaava luku oli vajaa 100 000 pienempi.

Vapaa-ajankalastajien Mimmit kalastaa -hankkeen tarkoituksena on kannustaa naisia kalastamaan ja tuoda kalastusta helpommin lähestyttävämmäksi. Drake kertoo, että toiminnassa on onnistuttu hyvin ja töitä jatketaan. Hanke saa rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön kalastonhoitomaksuista.

− Tavoitteena on ollut rohkaista tyttöjä ja naisia kalastuksen pariin muun muassa organisoimalla naisille matalan kynnyksen kalastustapahtumia, joissa naiset pääsevät kokeilemaan kalastusta, sekä luomalla sisältöjä, joista naiset saavat helposti ja kattavasti lisätietoa kalastukseen liittyen. Lisäksi hankkeen tavoitteena on ollut saada mimmit osaksi kalastusharrastuskuvastoa siten, että myös naiset näkyisivät siellä, missä kalastuksesta kerrotaan, Drake kertoo.